Geoff Dyer har, dessverre, blitt voksen

Del

Essay

Geoff Dyer har, dessverre, blitt voksen

Geoff Dyers siste bok, «The Last Days of Roger Federer: And Other Endings», handler om det som tar slutt. Dessverre skriver han som om han nærmer seg slutten selv.

Del

Tekst Alf Jørgen Schnell

18.11.2022
En litt yngre Geoff Dyer. Foto: Getty Images

I introduksjonen til essaysamlingen Anglo-English Attitudes (1999) påpeker den britiske forfatteren Geoff Dyer at det å skrive for ham er blitt en måte å ikke ha en karriere på. I fravær av en karriere – men med nok av skriveoppdrag – har han klart å unngå spesialisering, en prosess som har ødelagt mang en akademiker. Dyer skriver at hans fokus har vært «diktert av mitt begjær etter å skrive om hva enn jeg har interessert meg for på et gitt tidspunkt.» Sex, Nils Petter Molvær, dop, Roger Federer, fotografier, Mohammed Ali, Nietzsche, og så videre. «Jeg begynte å elske hvordan det å være interessert i en ting fikk meg til å bli interessert i en annen, så interessert, faktisk, at jeg alltid mistet interessen for det som jeg nettopp var besatt av.»

Årsaken til at han, lik en hai, alltid må holde det gående, forklarer han i slutten av sitt studie av forfatteren D.H. Lawrence, En ren besettelse, som ble oversatt til norsk i 2015 av Bjørn Alex Herrman. Der skriver Dyer at hans største motivasjon egentlig er å gjøre ingenting, men å ikke gjøre noe, gjør ham deprimert, og «den eneste måten å unngå å gi etter for depresjon og fortvilelse er ved å gjøre noe, selv noe man ikke kan fordra, hva som helst faktisk, tvinger jeg meg til å hamre løs på, hva som helst.». Å være interessert i noe for lenge, derimot, er også deprimerende. Følgelig er en nevrotisk spenning mellom interesse og depresjon ledemotivet i Dyers forfatterskap. Med årets The Last Days of Roger Federer and Other Endings er ting som tar slutt hans nyeste interesse, men han skriver dessverre som om han nærmer seg sin egen slutt.

Bli Tidens ånd-abonnent

Tidens ånd er en kulturavis for deg som er opptatt av hvordan kulturen er, bør være og ikke være. Akkurat slik som oss.