Alle som jobber på gulvet: Salut!

Del

Alle som jobber på gulvet: Salut!

De har stått i skyggen av kokken i utallige medieoppslag og matprisutdelinger. De passer på at vi kan forlate restauranten mette, i perlehumør og sånn passe påseilet. Hvem er de? Servitører, hovmestere, runnere og bartendere.

Del

Tekst Benjamin Lee

19.06.2023
Hva var vel utelivet uten... dem? Et tomt Gilbert Scott i London venter på både gjester og vertskap.

For godt over ti år siden skulle jeg og noen venner besøke den nå nedlagte restauranten Gilbert Scott i London. Den var en relativt nyåpnet affære, signert stjernekokken Marcus Waering, plassert i en smakfullt nyoppusset og storslått spisesal. Stedet hadde allerede sikret seg velfortjent oppmerksomhet, både gjennom gode anmeldelser og et forsiktig vink fra Michelinguiden.

I døren ble vi møtt av en velstelt middelaldrende mann, pent antrukket i en noe korny tweed-dress, som landet akkurat på riktig side av Dickens-cosplay. Han strålte en type selvsikker stolthet som gjerne tilhører en øst-Londoner med lang og tro tjeneste i serveringsbransjen. I tillegg til å ha overoppsyn med salen, besto arbeidsoppgavene hans hovedsakelig i å ønske oss velkommen, å forsiktig påse at måltidet forløp knirkefritt, og til sist å overlevere regningen akkompagnert av en røverhistorie fortalt på kameratslig vis.

Bli Tidens ånd-abonnent

Tidens ånd er en kulturavis for deg som er opptatt av hvordan kulturen er, bør være og ikke være. Akkurat slik som oss.