Arbeidernes antikvariat har i flere år vært en av Oslos mest interessante nisjebokhandlere. Nå flytter det ut av lokalene, og fremtiden er uviss. Men butikk blir det – bare ikke i Oslo.
Klart man får bange anelser når nisjeforretninger legges ned i 2023. På nyåret kom nyheten om at en av Oslos mest interessante butikker, bok- og vinyl-antikvariatet Arbeidernes Antikvariat, stenger dørene. Helgen 7. og 8. januar er det opphørssalg i lokalene på Schous plass. 50 % på alt.
Men denne gangen er det ingen grunn til panikk, viser det seg. Primus motor for antikvariatet, Brage Aronsen, skal bare flytte til Bergen.
Bli Tidens ånd-abonnent
Tidens ånd er en kulturavis for deg som er opptatt av hvordan kulturen er, bør være og ikke være. Akkurat slik som oss.
Eller som han sier det:
– Det er rett og slett livet som skjer.
– Så dette er ikke den triste historien om økte leiekostnader, sviktende inntekter?
– Det går ganske greit for oss. Vi selger allerede ganske mye på nett, og det kommer vi til å fortsette med uansett, sier Aronsen, og anslår en 60-40-fordeling mellom fysisk og nett, fordel nett.
Fysisk butikk i Bergen
Men – en fremtidig fysisk butikk også i Bergen ligger i kortene.
– En fysisk butikk gjør at man knytter kontakter. Man blir kjent med folk. Hos oss kommer det innom alt fra folk som har et dødsbo de må bli kvitt til forfattere som har en bok de vil selge. Kontakten med andre bokinteresserte forsvinner hvis man flytter over til utelukkende nett, sier Aronsen.
– Fordel å være nisje
Arbeidernes Antikvariat ble startet for seks-sju år siden. Først på nett, før det ble fysisk butikk på Schous plass 7A for fem år siden. Det hele startet med Aronsens boksamling, rett og slett.
– Den hadde blitt så stor at det ikke var mulig å bo i leiligheten lenger.
– Hvorfor akkurat arbeidernes antikvariat?
– Det med arbeiderbevegelsen er av personlig interesse. Samtidig: det å være nisjebutikk, å tørre å være nisje, har vist seg å fungere veldig godt. Da har du en definert målgruppe og folk som sitter på relevante samlinger tar kontakt. Vi hadde nok hatt større vansker med å drive et allment antikvariat.
– Hvilke skatter kan man finne under opphørssalget?
– Oi! Det er veldig mye. Vi har noen vanskelig sjeldenheter fra norsk arbeiderbevegelseshistorie, da. Tidlig Edvard Bull, pioner innenfor sosial historie i Norge, for eksempel. Og så har vi mange gode romaner, klassikere man kan få for en slikk og ingenting.
Dessuten er det vinyl å få. «Skatter fra norsk politisk visetradisjon», som Aronsen selger det inn som.
Det som ikke blir solgt pakkes ned og kjøres over fjellet. Opphørssalget arrangeres både for å få inn ekstra cash til å betale for transport og for å redusere mengden som må transporteres. Aronsen er ikke redd for at antikvariatet skal tømmes helt.
– Butikken vår er fortsatt proppfull, fra gulv til tak!