Den alternative norsktoppen

Del

Den alternative norsktoppen

Nye singler å høre på fra Nils Klims underjordiske reise til Spiritual Community

Del

Tekst Audun Vinger

08.07.2024
Mari Kvien Brunvoll, Stein Urheim og Moskus (Fredrik Luhr Dietrichson, Hans Hulbækmo og Anja Lauvdal)

Noen dagers festivalpause, men det kommer alltid noe ny utgitt musikk som er verd å lytte til. Noen ganger er jeg litt skeptisk til at band fra jazz og omegn skal utgi singler, det er liksom konserten og albumet som er formatet for slik musikk. Men det er et viktig ledd i å forsøke å få denne musikken til å komme ut til et større publikum i en ganske vrang bransjevirkelighet, så for all del! Her er noen favoritter fra senere tid.

Mari Kvien Brunvoll, Stein Urheim & Moskus
«Nils Klim»

(Hubro)

For en nydelig og assosiasjonsvekkende tittel på en sang! For noen år siden, i 1741, utga Ludvig Holberg sin eneste roman Nils Klims reise til den underjordiske verden. Mange regner den som den første science fiction-romanen fra her i Norden. Og disse tre artistene, som høres ut som verdens lengste progrocksupergruppenavn, er i riktig så utforskende og lekent lune på denne singelen, som oppleves som akkurat det: en single. Jeg satt ringside da bestillingsverket fra sangeren Mari Kvien Brunvoll, gitaristen Stein Urheim og trioen Moskus ble fremført på Vossa Jazz forleden år. Med slike folk involvert var det så klart flott å høre på, men jeg fikk kanskje ikke helt tak på musikken for ettertiden den gang. Her og nå virker jo alt klart som dagen, og det er all grunn til å se fram til helheten når albumet foreligger på høstparten. Et snirklete, naivistisk og uimotståelig tema med vokal fra Brunvoll og Urheim med noe uklar språklig proveniens som likevel føles gjenkjennbart. Grooven er et sted mellom folkrock, countryblues og reggae, og det kommer inn et tema på slutten med middelalderfløyte (eventuelt bare trommis Hans Hulbækmo på noe fra instrumentsekken) som virker så livgivende at man blir nødt til å sette på den nærmere seks minutter lange singelen en gang til. Nesten så labelet kunne vurdere å bestille en remix av DJ Strangefruit. Mari har jo blitt remikset med hell tidligere, av Ricardo Villalobos.

Foto: Margit Rønning Omholt


Sex Magick Wizards
«Spiritual Community»

(Nice Things Records)

Et av hovedstadens driftigste og beste labeler og miljøer for omegnsmusikk er utvilsomt Nice Things, som også setter opp arrangementer og konsertserier. Nå sender de ut singelen «Spiritual Community» fra det psykedeliske rockbandet Sex Magick Wizards. Det kommer et nytt album fra dem i høst. Viktor Bomstad på gitar (han er også aktiv med å utvikle musikk fra Sápmi), Sigrid Aftret på sax, Henrik Sandstad Dalen på bass og Ingvald André Vassbø på trommer er ypperlige musikere på hver sin kant i vidt forskjellige uttrykk, og det er klart å merke hvordan de ikke bare har vokst bedre sammen, de har også vokst utover. Åndelig, kraftfullt og for enkelte mennesker dansbart. Er jo ganske mange som sokner til disse verdiene etter hvert - gamle som unge?

Foto: Gonçalo Carvalho


Kanaan & Ævestaden
«Habbor & Signe»

(Jansen Records)

Det er tiden for spennende samarbeid i musikken - sikkert et resultat av at vi ser ut til å bli dårligere til å samarbeide i samfunnet og politikken. Her dukker Vassbø opp igjen (han gjorde også en inspirerende innsats med Motorpsycho på Tons of Rock for noen uker siden) sammen med den suksessrike stoner-trioen Kanaan, som ellers består av Ask Vatn Strøm på gitar og Eskild Myrvoll. Alles øyne og ører har som kjent også vært rettet mot den spenstige norske folkemusikken de siste årene, og her går stonerrocktrioen inn i et kompaniskap med den skandinaviske supertrioen Ævestaden, som de bare er nødt til å følge opp. It takes three to trio! Middelalderballaden «Habbor og Signe» er en vellykket headbanger som får lyttere inn i sonen, nesten så man mistenker det har vært noe mjød inne i bildet. Farlig, fascinerende og fengende saker.

Audun Vinger

Journalist og kritiker i Tidens ånd.

Hold deg oppdatert

Meld deg på mailinglisten vår, og få nyhetsbrev og invitasjoner til arrangementer og fester.