Volden er en feature, ikke en bug
En viktig dokumentarserie med et tydelig budskap: høyreekstremismen skifter ham og uttrykk, men lever blant oss.
Tekst Yngve Sikko
06.03.2023Bli Tidens ånd-abonnent
Tidens ånd er en kulturavis for deg som er opptatt av hvordan kulturen er, bør være og ikke være. Akkurat slik som oss.
De siste tjue årene har Norge utmerket seg i negativ forstand i så henseende. Drapet på Benjamin Hermansen, 22.juli-terroren og Philip Manshaus danner bakteppet for denne dokumentarserien, hvor dokumentarist Tommy Gulliksen forsøker å tegne opp et bilde av den norske høyreekstremismen på 2000-tallet.
Forteller en kjent historie
Gulliksen har tidligere laget filmer om alt fra Morten Traaviks samtidskunstprosjekt i Nord-Korea, Karpe, Michael Krohn fra Raga Rockers, Jesse Jones, mordene i Kongo og en trilogi om 22. juli.
Historiene Det hvite sinnet forteller vil fra før være kjent for de fleste. Serien forteller heller ikke disse på en ny måte. Det er i stor grad nøktern og beskrivende. Intervjuer med tidsvitner og eksperter tilfører kontekst. Komiker Yousef Hadaoui forteller om oppveksten på Bøler i tiden hvor Boot Boys spredde frykt i gatene. Gulliksen spør moren om hun husker Joe Erling Jahr, som ble dømt for drapet på Benjamin Hermansen, noe hun gjør: han var en stakkarslig karakter som ikke hørte hjemme noe sted, foreldrene var fraværende og alle syntes litt synd på ham.
Balanserer på en tynn line
Også høyreekstremistene selv, som Vigrids Tore Tvedt, SIANs Lars Thorsen, Alliansens Hans Lysglimt og Den nordiske motstandsbevegelsens Richard Eide, kommer til orde. Det virker ikke nødvendig. Kritiske spørsmål til tross, er det ikke alltid en klar forskjell på å «konfrontere» ekstremister med spørsmål og påstander og det å gi dem en talerstol.
I serien benyttes også naturlig nok arkivopptak fra 90- og 00-tallet også, men mest i glimt og som krydder. Det er sikkert lurt, for disse typer kornete VHS-bilder har en romantisk kraft som passer bedre inn i kontekster som for eksempel Drillos-dokumentaren Våre beste menn, også nytt hos TV2, eller Kids in Crime (også TV2!). Man husker noen år tilbake da NRKs Gåten Orderud gjorde et trippeldrap om til en fest i Y2K-retro.
Tankegodset lever
Volden siden 2000 brukes for å belyse dagens situasjon hvor SIAN jevnlig arrangerer demonstrasjoner for å provosere frem en gnist som kan tenne volden, og hvor Den Nordiske Motstandsbevegelsen, stort sett bestående av innreiste svensker, marsjerer på Karl Johan. Det hvite sinnets hovedbudskap finnes i denne påminnelsen: det er ikke noe nytt at høyreekstreme viser seg i offentligheten på mer eller mindre «harmløse» måter. Miljøene får nye uttrykk – etter Benjamin Hermansen forsvant skinheadsene – men tankegodset er det samme. Selv om det i perioder virker stille, kommer volden til slutt til å boble opp igjen. Det er nemlig vold ideologien er bygget på.
Har du konto? Logg inn