Dra til Moss! Årets råeste festival skjer denne helgen

Del

Dra til Moss! Årets råeste festival skjer denne helgen

Festivalen Lyse Netter i Moss, med kulthelter, kunst og nye samarbeid, er nesten for god til å være sann - dette er man nesten nødt til å oppsøke.

Del

Tekst Audun Vinger

05.06.2024

Vi vasser i festivaler i dette landet, mange av dem ganske like. Noen få er også veldig ulike, der man merker en total tilstedeværelse av ideer og personlig engasjement i booking og vibe - en kunstnerisk, sosial kongstanke der publikum føler seg som deltakere i noe helt utenom det hverdagslige kommersielle og strømlinjeformede helvetet vi ser ut til å leve i 24/7. Festivalen Lyse Netter, som foregår i Moss med folk fra det energiske kulturhuset/forlaget House of Foundation og den eneste Emil Nikolaisen blant arrangørene, er utvilsomt blant dem. Fjorårets festival resulterte også i to herlige småbøker om Lee Ranaldo og Bertrand Burgalat (sistnevnte er tilbake på festivalen i år).

https://www.audiaturbok.no/forlag/lyse-netter-editions/something-down-the-road

Vi kan ikke huske å ha sett et mer fristende og annerledes program enn det i år - fullt av uventede koblinger og navn og hendelser, mye fra undergrunnens dyp men samtidig også med en mengde beinharde legender og kulthelter, forfattere og kunstnere på programmet.
Lyse Netter starter så smått på torsdag og går helt frem til søndag, med konserter, klubber og happenings og samtaler og så videre på en rekke steder i den revitaliserte byen. For den som ikke bor i byen er det mange muligheter med buss og Vy til ganske sent, det er også satt opp en buss til Oslo og til Fredrikstad etter festivalen kl. 02.

Det er fristende å anbefale hele programmet, som du kan se her med inngående beskrivelser av alt som foregår (https://www.lysenetter.com/#program), men vi prøver å trekke ut noen highlights.

* Den nydelige brasilianske veteranartisten Joyce Moreno sammen med et norsk stjernelag med musikere fra norsk jazz og alternativ rock. Dette blir neo-bossa.

Et av livets artister Sean O’Hagan og hans The High Llamas med norske gjester.

* De har utrolig nok klart å grave frem den glemte supermusikeren Hunt Sales, kjent fra sitt arbeid med Iggy Pop, David Bowie og Todd Rundgren.

* Britisk psykedeliakunst fra Pete Kember aka Sonic Boom fra Spacemen 3

* Den legendariske og vakre sangeren Ivar Eidem fra Matchstic Sun og The Cut med band

Steve Shelley fra Sonic Youth i trio med J.P. Shilo og Mika Bajinski

* Den underlige kulthelten Mozart Estate, bedre kjent som Lawrence fra nydelige Felt

* En fjetrende duo med Laraaji og harpisten Mary Lattimore

Opplegg med bransjeikonet Joe Boyd, som produserte Nick Drake, Pink Floyd, Sandy Denny og svært mange andre og som fortsatt er aktiv og senere i sommer kommer med ny bok på Faber

* Et annet opplegg der nettopp Nick Drake skal feires av en virkelig spennende gjeng.

Vi stopper der, med store unnlatelser. Og mainstream-navnene på plakaten er gode folk som Stian Carstensen, Valkyrien, Fay Wildhagen, Sondre Lerche. Ingen Carola eller Hagle å se noe sted.

Det er sikkert full kok i topplokket hos arrangør Emil Nikolaisen for tiden. Han har vært en av norsk undergrunnsmusikk viktigste hedersmennesker dette årtusenet, med bakgrunn fra band som Serena-Maneesh, Silver, The Loch Ness Mouse og trioen med Lindstrøm og Todd Rundgren, samt som produsent for andre. Men den siste tiden har han viet all energi til dette opplegget i Moss. Nikolaisen har vært en turnerende musiker i undergrunnen i årevis og knyttet kontakter underveis. Festivalen bærer preg av det, på en god måte. Det er inspirerende at det går an å jobbe på denne måten, med personlig kontakt og vennetjenester, frivillighet, idealisme. Uten å drive med for mange dyre store bookingagenter, kommersielle samarbeid, Golden Circle og annen drit. Det virker også som at mange av postene på programmet er noe annet enn bare en ny stopp på turneen for artistene. Det føles som noe som bare skjer her og nå - og med flere nye koblinger av norske musikere med utenlandske kulthelter som er temmelig unike.

Vi klarte likevel å få tak i Niklaisen for fem låter som kunne beskrive dette eventyret.

Emil Nikolaisen fem i bagen for Lyse Netter 2024

Joyce: «Aldeia De Ogum»
Ville egentlig sagt «Mistérios» med henne fordi den minner meg om min barndoms store oppdagelse, da jeg ble introdusert for psykedelisk bossanova, lengtende sådan - med Jobim og Bonfá som forandret livet mitt. Flora Purim gjør også en glimrende versjon! Denne musikken er til å gråte gledestårer av, men jeg sier freakliy «Aldeia De Ogum» - en festlåt covret av blant andre Tortoise og remikset av selveste festmaker Fatboy Slim. Hun skal etter sigende spille begge på Lyse Netter.

Sensations' Fix: «Leave My Chemistry Alone»
Dyp, ekte hipsterspacerock før hipsterne as we know them var født!

Bertrand Burgalat: «Ma Recontre»
Han holder all frihetsbejagende LN24 i sin hånd - Joyce's bossa, 60' freaka funk, eleganse og krumspring. Årets slektningstriangel: Joyce-BB-High Llamas via klubb.

Todd Rundgren: «Baby Let's Swing»
16-årige Hunt teller opp og setter i gang et nydelig øyeblikk for historiebøkene. Henta ham på flyplassen i går, han har ikke vært i Europa siden Tin Machine med David Bowie for 33 år siden.

Mozart Estate «Low Life»
Rørende, knallbra låt med Lawrence (FELT) på sitt beste.

Audun Vinger

Journalist og kritiker i Tidens ånd.

Hold deg oppdatert

Meld deg på mailinglisten vår, og få nyhetsbrev og invitasjoner til arrangementer og fester.