En undersøkelse av flowen som kunstnerisk uttrykk

Del

Musikk

En undersøkelse av flowen som kunstnerisk uttrykk

Boken «Flytsoner – studiar i flow og rapteknikk» tegner opp rappens grunnleggende bestanddeler på en måte som aldri før er gjort på norsk.

Del

Tekst Yngve Sikko

13.02.2023
Tar man et etymologisk spadestikk, skriver en av «Flytsoners» bidragsytere, ser man at ordet rytme er avledet av det greske verbet «rheo» (å løpe, strømme, flyte). Dermed knyttes flow-begrepet til rytmen. Kunst: Nakabusa-elven av Hiroshi Yoshida (1926)

Rapping. Ikke er det synging, ikke er det snakking. Kanskje er det også derfor verken musikkteoretikere eller litteraturvitere har skjenket flow noe særlig oppmerksomhet.

Men ting skjer. Flytsoner – Studiar i flow og rap-lyrikk (SAP, 2023) er den første i sitt slag her til lands, en bok om «rappens lyrikk», om ordene og måten de blir fremført på i rapmusikk. Til tross for at det er en akademisk orientert fagbok, er den øye- og øreåpnende lesning også for rapfans flest. Med bidrag fra både Norge og Danmark er det den første utgivelsen som går metodisk til verks for å forklare nøyaktig hva det er som skjer når skandinaviske rappere lager rap på skandinaviske språk.

Bli Tidens ånd-abonnent

Tidens ånd er en kulturavis for deg som er opptatt av hvordan kulturen er, bør være og ikke være. Akkurat slik som oss.