Den lille, store forskjellen mellom kurator og maskin

Del

Kunst

Den lille, store forskjellen mellom kurator og maskin

Tuva Mossin flagget ut kuratorjobben til en språkmodell, men var fra begynnelsen av skeptisk til dens ferdigheter. – Hvis jeg hadde latt ChatGPT gjøre hva den ville med utstillingen, hadde den blitt en platt crowdpleaser, sier hun.

Del

Tekst Ludvig Furu

20.04.2023
Fra Nástio Mosquitos «Another Leader: Act #II», fra belgiske Museum Dhondt-Dhaenens. Foto: Rik Vannevel

Det var rett etter OpenAIs nye språkmodell, GPT-4, ble lansert, at Bill Gates erklærte AI-revolusjonens ankomst. Microsoft hevder selv at modellen «viser tegn» på såkalt AGI – artificial general intelligence – en bevissthet som begynner å likne et menneskes. Modellen kan tolke bilder, forstå humor, gjøre det bedre på eksamen enn 90% av amerikanske studenter og har 40% høyere sjanse til å svare korrekt på faktaopplysninger enn sin forgjenger. Også denne gangen har modellens muligheter gått viralt som etterlikninger av kunst, i form av filmmanus, bilder, vitser og fortellinger.

Kommunikasjonsansvarlig ved Kunsthall 3,14 i Bergen og kurator for anledningen, Tuva Mossin, har under arbeidet med utstillingen ChatGPT and Tuva Mossin Curate «Whispers in the Vault»: Presenting Another Leader - Act II by Nástio Mosquito ønsket å finne ut av hvordan GPT 3,5 – den mindre «intelligente» forgjengeren – gjør seg som kurator. Galleriet ligger i gamle Norges Bank i Bergen sentrum, og den GPT-kuraterte utstillingen er todelt.

Bli Tidens ånd-abonnent

Tidens ånd er en kulturavis for deg som er opptatt av hvordan kulturen er, bør være og ikke være. Akkurat slik som oss.