Hvordan er det å jobbe med Lars von Trier?

Del

Intervju

Hvordan er det å jobbe med Lars von Trier?

– Jeg gir ham optimale rammer så han kan være en optimal Lars von Trier, sier Louise Vesth, som har vært produsenten hans i 12 år. Hun nekter for å være von Triers høyre hånd, men joda, han vet nok hva hun heter.

Del

Tekst Ludvig Furu

08.11.2022
Lars von Trier etter å ha vunnet Gullpalmen under Cannes-festivalen i år 2000. Det var for «Dancer in the Dark» – en «middle of the road-film», ifølge ham selv.

– Lars vil selv si at han bruker utrolig lang tid på å lage filmene sine. Jeg synes ikke han bruker så lang tid.

Det sier Louise Vesth, som i over 12 år har vært Lars von Triers trofaste produsent. Tidligere i år gjorde de seg ferdig med tredje og siste sesong av Riget, en idé som av ulike årsaker har ligget på is i 25 år.

Den danske kultserien var alltid ment for tre sesonger, men bare ett år etter premieren på Riget II døde skuespiller Ernst-Hugo Järegård, og med ham den fiendtlige nevrokirurgen Stig Helmer. Halvannet år senere døde Kirsten Rolffes, som spilte det spiritistiske mediumet Sigrid Drusse.

Det var David Lynchs Twin Peaks: The Return, og en rungende publikumsmottakelse under en konsert der Riget-temaet ble spilt, som gjorde at von Trier bestemte seg for å ta opp tråden, tross alt. Mye har også skjedd med regissøren siden serien gikk på TV: han har gått fra å være en obskur radikal til å bli en av verdens mest anerkjente filmskapere.

– Jeg ser meg selv som en fasilitator for muligheter. Jeg baner vei og gir ham det rommet han har behov for for å utøve sin kunst. Jeg gir ham optimale rammer så han kan være en optimal Lars von Trier.

Bli Tidens ånd-abonnent

Tidens ånd er en kulturavis for deg som er opptatt av hvordan kulturen er, bør være og ikke være. Akkurat slik som oss.