Hvorfor ble ikke den globale suksessen «RRR» Indias Oscar-bidrag?

Del

Film/TV

Hvorfor ble ikke den globale suksessen «RRR» Indias Oscar-bidrag?

– Det er vanskelig å si, sier regissør S. S. Rajamouli til magasinet The New Yorker, i tillegg til å snakke om hindunasjonalisme og Ayn Rand.

Del

Tekst Ludvig Furu

21.02.2023
S. S. Rajamouli under Critics' Choice Awards 15. januar. Foto: Michael Buckner / Getty

RRR ser ut til å bringe ut en urkraft kinogjengere ikke har vært i kontakt med på flere tiår. Det er vanlig for indere å klappe, danse og kaste hjemmelaget konfetti i egne kinosaler, men videoklipp fra amerikanske visninger av filmen viser at heller ikke de klarer å motstå jubel og rop. Den anti-kolonialistiske, historisk-revisjonistiske, romantiske actionkomedien er for sjarmerende, mektig, campy og sterk til å motstå. Det er lett å forestille seg at reaksjonen har vært en oppvekker for amerikanske produsenter.

Noe av det som gjør RRR mulig, er at indiske filmtittere har en helt annen suspension of disbelief enn et vestlig publikum. Der vestlige actionfilmer som oftest forsøker å fremstå virkelighetsnære, tar RRR seg helt andre friheter. Filmens mytiske bilder minner om Marvel-filmer, actionscene om Fast & Furious, det romantiske brorskapet mellom hovedkarakterene som i Top Gun, med innslag av Bollywoodske musikalscener fra Mumbai.

Bli Tidens ånd-abonnent

Tidens ånd er en kulturavis for deg som er opptatt av hvordan kulturen er, bør være og ikke være. Akkurat slik som oss.