– Jeg har mange ganger tenkt at faren min døde av troen på det mannlige geniet

Del

Litteratur

– Jeg har mange ganger tenkt at faren min døde av troen på det mannlige geniet

Med et flettverk av kortprosa, manuskriptutdrag, legejournaler, avisartikler, psykiatriske utredninger, dagboknotater og postkort, skaper Lene Berg et fascinerende bilde i romanform av sin kjære far Arnljot Berg – filmregissør og morder.

Del

Tekst Audun Vinger

26.01.2023
– – Jeg kan også noen ganger savne den tiden da lidelse og det eksistensielle var en naturlig del av diskursen. Da jeg selv begynte med film var jeg i opposisjon mot pondusen til forhøyede filmgenier som Ingmar Bergman, de sto i veien for sånne som meg. Men nå har det eksistensielle så liten plass at alt det de herrene slet med nesten har blitt et savn, sier Lene Berg. (Foto: Thor Brødreskift)

– Der ligger forresten hele utstillingen fra Bergen.

Filmkunstner og nå også forfatter Lene Berg peker opp på hemsen i atelieret sitt på Frysja. Det ser ikke veldig imponerende ut – noen store mapper, konvolutter og pappesker i en pen haug. Men jeg husker utstillingen på Kunsthall Bergen i fjor sommer, da Berg var Festspillkunstner, som en helt overveldende opplevelse: rom på rom med utforskning av minner og hendelser i forskjellige fysiske, lydlige og visuelle kunstformater, og baling med store moralske og kunstneriske spørsmål. Spørsmål som er blitt værende i kroppen siden.

Bli Tidens ånd-abonnent

Tidens ånd er en kulturavis for deg som er opptatt av hvordan kulturen er, bør være og ikke være. Akkurat slik som oss.