Luke 23: Året, ifølge Kald Flamme
Gjennom hele 2022 har rapper Kald Flamme laget en sang om måneden som er gått – med et lydbilde snekret sammen av anerkjente franske rap-produsenter.
Tekst Yngve Sikko
23.12.2022De beste ideene er ofte så enkle at de høres rent dumme ut. En sånn type idé fikk rapper Kald Flamme, alias Ulrik Kierulf Haugland, da han en dag i mai 2020 tok ut av oppvaskmaskinen. Korona var et uomtvistelig faktum. Festivalsommeren var bare å glemme. Nye planer måtte legges. Han bestemte seg for å utsette de planlagte sommerlåtene.
– Da tenkte jeg at nå passer det å starte på et større og mer gjennomtenkt prosjekt, mimrer han i dag, to og et halvt år senere.
Bli Tidens ånd-abonnent
Tidens ånd er en kulturavis for deg som er opptatt av hvordan kulturen er, bør være og ikke være. Akkurat slik som oss.
Planen? Å gi ut et album bestående av 12 spor – ett for hver måned – og hvor hver låt skulle være oppkalt etter måneden og dessuten handle om måneden. Det skulle bli debutalbumet, og det skulle hete Året.
– Jeg syntes idéen var interessant med en gang jeg kom på den. Det er noe som skiller seg litt ut.
Stril med særegen stil
Kald Flamme dukket først opp i 2017. Joda, låten «På» fra året før fikk litt oppmerksomhet i noen kretser, men det var i '17, med låten «Bala med» at rapperen fra Radøy, litt nord for Bergen, der hvor man har stolt identitet som stril, virkelig begynte å gjøre seg bemerket. Lydbildet var luftig, spaca og drømmende, tydelig inspirert av fransk cloud rap á la grupper som først og fremst PNL, men også DTF og MMZ – den gangen et uutforsket territorium blant norske rappere, som enten så mot Karpe (Diem) eller USA. «Sjekk stilen på strilen baooooo», rappe-sang Kald Flamme, og fulgte opp med det som aller mest hørtes ut som nonsens: «Eg ba bala med, du ba næ ba båla» – og med det motbeviste språkfilosof Ludwig Wittgensteins mest kjente setning, den som avslutter storverket Tractatus Logico-Philosophicus (1921): «Om det man ikke kan tale, må man tie». Grov bom høger!
Kald Flamme er beviset på at det ofte er viktigere hvordan man sier noe, enn hva man sier.
Kanskje er det også derfor tekstuniverset hans, det som sakte, men sikkert er kommet til syne bak all denne tåkete melodiøsiteten, også er et særegent et. Han har aldri virket å ha noe viktig på hjertet. Europeisk fotball spiller en sentral rolle, og en Kald Flamme-låt kan hete ting som «Salah» eller «Buffon», hvilket ikke stikker dypere enn det faktum at han er stolt Liverpool- og Juventus-supporter. Han kan også rime P2 på D2.
Da han i 2018 fulgte opp «Bala med» med låter som Adam Ezzari-gjestede «Isbjørn» og også-Adam-Ezzari-gjestede «Jaja (Oui Oui Si Si Eywa)», virket han å skulle bli skikkelig allemannseie. Han vant oppskriftsmessig NRK P3s Urørt-konkurranse, var med på Vin & Rap-albumet til Aron Eskeland/YGMG og slapp EP-en Deba fint, hvor blant annet Angelo Reira og Snow Boyz dukket opp med gjestevers. Så skjedde det ikke så mye mer. Eller det vil si, nye låter kom, men trendene endrer seg fort nå til dags, kanskje spesielt innen rap. Nye lydbilder fra utlandet dukker opp, trender, og forsvinner igjen raskere enn våre egne nasjonale rappere klarer å spytte ut sine egne varianter. Kald Flammes musikk gikk fra ny, frisk og herlig europeisk-inspirert til datert og typete ganske raskt. Til tross for en stødig strøm singler, virket Kald Flammes øyeblikk å være over.
Samarbeid med PNL-produsent
Derfor var det ytterst gledelig da det i år dukket opp flere nye genuint gode låter fra Kald Flamme. Og det uten at han har veket fra det som gjorde ham særegen i utgangspunktet. Han har ikke plutselig forsøkt å bli viktig. Han har ikke endret kunstnerisk uttrykk. Han har bare fortsatt med det samme, og funnet et tydelig tematisk omdreiningspunkt – året – samtidig som han har beveget seg enda nærmere de kontinentale inspirasjonskildene rent sonisk. Seks av låtene på Året er produsert av MKSB, som er signert til PNLs plateselskap QLF Records, og som har produsert mange låter for PNL, deriblant «Le monde ou rien» og «J'suis PNL» fra førstalbumet Le Monde Chico (2015) – låter som av denne skribenten er regnet som blant PNLs aller beste. I tillegg til disse seige cloud rap-sviskene består Året også av mer uptempo greier, det der pan-europeiske lydbildet (med veldig tilstedeværende inspirasjon fra det frankofone Afrika) som sakte, men sikkert er blitt standard vare også her til lands, spesielt via inspirasjon hentet fra danske rappere.
Ideen om å lage apropos-musikk om årets måneder høres kanskje barnslig ut, nesten litt for enkel. Men den funker. Kald Flammes Året er enda et bevis på at det virkelig kan lages musikk – ja, kunst – om alt. Det gir håp.
Månedenes karakter
I løpet av 2022 har ideen fra oppvaskbenken altså materialisert seg. I januar kommer «Desember» og med det er prosjektet komplett – og Kald Flammes offisielle debutalbum et faktum.
– Hvordan har du jobbet med låtene? Har du ventet til at måneden skal bli helt ferdig før du har begynt å skrive, eller har du hatt låten i bakhodet jevnt og trutt gjennom måneden?
– Jeg har skrevet ned stikkord til hver måned i god tid på forhånd, men har ofte venta med å skrive ferdig tekst og spille inn til det nærmer seg den enkelte måned.
– Har du forholdt deg til «månedens karakter»? Er april automatisk synonymt med optimisme? Er juli = en klassisk sommerlåt?
– Det har variert fra måned til måned. Noen måneder har fått en typisk tematikk, slik som for eksempel «Januar», som er en motiverede låt som symboliserer en ny start. «Juli» handler om feriering i Sør-Europa og «November» handler om mørket. Andre låter har fått en tematikk som kanskje er mer basert på metaforer, eller små detaljer ved måneden, for eksempel «Mars» som handler om å fly til Mars, og «April» som handler om at noen folk dukker opp og forsvinner kjapt – som snø i april, forteller han.
Eg e undergrunn som ein rotfrukt, eg spire
Du heng utpå blokka litt som ein balkong
Eg har god balanse på isen, eg trives
Mens du sklir og legg deg ned som Ashley Young
– Kald Flamme - «Februar»
– Hvis du skulle laget en låt som oppsummerer hele året, hva skulle den handlet om?
– Tematikken i låten «Desember» blir faktisk en slags oppsummering av året. Mest fordi det ikke frista å lage en låt som handlar om jula. Låten handler om å gjøre jobben året rundt, jobbe jevnt og trutt. Ein to, ein to, ein støvel og ein sko.
Tidens ånd ba Kald Flamme om å skrive litt om hver enkelt låt fra Året. Og til slutt stilte vi et dumt julerelatert spørsmål.
«JANUAR»
– Ein melodisk og tung låt med ein motiverande bodskap. Uansett kva som har skjedd i det førre året, så har ein no moglegheita til å rette opp i det, og gripe sjansen ein får i det komande året.
«FEBRUAR»
– Ein avslappande, kald og melodisk låt, som handlar om å trivast i kulden, både fysisk og mentalt.
«MARS»
– Ein energisk låt som handlar om å flyge som om ein skal til Mars, men samtidig halde bakkekontakt på veg opp. Bodskapen i låten er at om ein skal kome lengst mogleg, må ein samarbeide på vegen.
«APRIL»
– Ein atmosfærisk låt som handlar om at nokre folk prøver å nå toppen altfor fort, slik at dei endar opp med å forsvinne som snø i april.
«MAI»
– Ein låt som handlar om å ta verda, i staden for å vente på den.
«JUNI»
– Ein roleg og stemningsfull låt som handlar om korleis ein i juni kan oppleve at mønster i livet vert brote ved semesterslutt, og at livet endrar seg med flytting og nye skular eller jobbar.
«JULI»
– Ein avslappande sommarlåt, som handlar om å ta det roleg og reise rundt i Sør-Europa.
«AUGUST»
– Min favorittlåt frå albumet. Den har eit massivt lydbilete, og handlar om at ferien dør i august, som keisar Augustus.
«SEPTEMBER»
– Ein tung og melodisk introduksjon til hausten. Den handlar om den litt triste symbolikken i at blada går i bakken, men også om at årstidene er noko gjenkjenneleg, i ei verd full av endring.
«OKTOBER»
– Ein vinterbanger som handlar om å gjere seg klar for den harde vinteren. Låten tek også opp store tema og at ein går ein hard vinter i vente, om ein ikkje jobbar saman mot ei løysing på dei politiske problema.
«NOVEMBER»
– Ein roleg vinterlåt, der eg stiller spørsmålet: kva gjer du når mørket senkar seg? Og korleis pregar vintermørket sinnet?
«DESEMBER»
– Eit anthem om å gjere jobben året rundt!
Men den kommer altså først på nyåret, sammen med albumet.
Det dumme spørsmålet
– Ett siste spørsmål! Siden julekalender: Ribbe eller pinnekjøtt?
– Pinnekjøtt!
Har du konto? Logg inn