Norsk-islandsk forbrødring

Del

Norsk-islandsk forbrødring

Ny og interessant festival Tónleik i Oslo torsdag og fredag

Del

Tekst Audun Vinger

12.06.2024
ADHD spiller på festivalen Tónleik

Den nye festivalen Tónleik i Oslo torsdag og fredag mikser artister fra Island og Norge som er forskjellige men like. Det er pianisten Benjamín Gísli Einarsson som står bak. Han er blant de mange nordiske studentene som er kommet til Norge for å delta i vår forjettede musikerutdanning. Det har resultert i mange fine band allerede - han er å høre i band med Tuva Halse, i egen trio med Veslemøy Narvesen på trommer, og i det potente bandet Bliss Quintet som har utgitt to album på Jazzland og turnert mye i utlandet. Han er også med i det fremadstormende plateselskapet Fjordgata.

Men han ønsker også å gi noe tilbake - og vil presentere islandske artister han setter høyt sammen med norske sådan på festivalen Tónleik. Dette foregår på Victoria på Karl Johan torsdag og fredag. Med artistene ADHD, Tuva Halse, Johanna Reine-Nilsen, Alkul, Björg Blöndal, Wako og seg selv.

Benjamín Gísli Einarsson inviterer til todagersfestival på Karl Johans noble bule

Men hva mener Benjamin er så herlig med musikk fra Island? Vi ba ham fortelle om fem favorittlåter fra dette fortryllende landet.

Megas - «Tvær Stjörnur»
«Tvær Stjörnur» er en kjærlighetssang skrevet av Megas, den «islandske Bob Dylan», en veldig kjent sanger, forfatter og komponist. Han provoserer med sine tekster og har en veldig spesiell sangstil.


Sugarcubes - «Birthday»
Det andre bandet fra Island etter Mezzoforte som nådde internasjonale høyder. Bandet hadde dessverre et alt for kort livsløp, og etter 6 år sammen dro Björk til London for å satse på en solokarriere.Davíð Þór Jónsson - Op7 - leifur
Fra Improvised Piano Works 1, et av mine favoritt solopiano-album. Veldig minimalistisk, impresjonistisk og fortryllende pianospill som jeg er veldig inspirert av.


Ólafur Arnalds - «Raddir»

Nydelig låt av Ólafur Arnalds skrevet for kor, strykekvartett og synthesizer. Dette er ikke Ólafurs mest kjente låt, men jeg liker den veldig godt. Jeg digger lydbildet, det er som å sitte i midten av koret.


ADHD - «London Út»
Min favoritt ADHD sang! Virkelig et sterkt kollektiv, med et unikt sound og samspil. Spiller i Oslo 13. juni på Tónleik Jazzfest.

Audun Vinger

Journalist og kritiker i Tidens ånd.

Hold deg oppdatert

Meld deg på mailinglisten vår, og få nyhetsbrev og invitasjoner til arrangementer og fester.