Tidens ånd er en kulturavis for deg som er opptatt av hvordan kulturen er, bør være og ikke være. Akkurat slik som oss.
Men å få til en i Norge har vist seg å være vanskeligere enn man skulle tro.
– I 2014 ble det forsøkt arrangert en hardstyle-fest på Gjøvik, som endte med fiasko da politiet stengte den ned. Norge var nok ikke klare for det da, men vi ser nå at 18-åringene sulter etter harde kicks, sier Andri Papanicolas, markedsansvarlig for Hardstyle DNA.
Tidens ånd starter snart et nyhetsbrev for musikkstoff, med innhold fra blant annet Audun Vinger. Meld deg på her
Nye tider
Til Tidens ånd forteller Papanicolas om fordommene knyttet til hardstyle-miljøet. Hun kan melde om et holdningsskifte i emning.
– Da jeg begynt å høre på dunkdunk-musikk, var jeg ganske alene i Gjøvik. Det var brødrene mine som introduserte meg for musikken.
– Hvorfor hardstyle over andre former for techno, house og EDM?
– Jeg var på et rave i Frankrike for litt siden, og jeg har aldri savnet hardstyle så mye. Techno går bare videre og videre, og jeg hører ikke forskjell på DJer eller sanger eller noe. I hardstyle har man et ordentlig klimaks.
Kommunekamp på både høyre- og venstresiden
Hardstyle DNA har arrangert små og store arrangementer siden 2008, men det var ikke før primus motor for helgens festival, Omar Haddouche, besøkte Defqon i 2013, at han for alvor satte seg til å etablere sjangeren i Norge. Oslo Kommune innvilget søknaden deres om å arrangere festival, og ga dem Nedre Foss til disposisjon.
– Men så begynner naboene å klage. De klaget på Vulkan Open Air i fjor, og klagene ble ikke tatt tak i av kommunen. Senere leser politikerne hva hardstyle-festivalen vår faktisk innebærer, som fører til at noen politikere går sammen med naboene for å få oss til å flytte. Åtte dager før opprigg!
Etter en runde mot Rødt-politiker Siavash Mobasheri og Høyre-politiker Mehmet Kaan Inan i Avisa Oslo, fikk de imidlertid lov til å fortsette med arrangementet.
– Konflikten handler egentlig bare om hvorvidt området kan brukes til festival eller ikke. Men når folk leser om usikkerheter bruker de heller ikke penger på billetter, så det er synd at akkurat vår festival har tatt skade av konflikten.
– Hardstyle blir assosiert med bråk og støy
Hardstyle-fans er vant til å kjempe for sin rett, ifølge Papanicolas, akkurat som metal-fans på 80-tallet. Og mens norske DJer som Da Tweekaz og Refuzion vil være ukjente for de fleste nordmenn, er de opptatte med å spille for tusenvis av mennesker i utlandet.
Selv satte Papanicolas livet på vent da hun hørte at det skulle arrangeres en hardstyle-festival i Oslo sentrum, og utsatte vårens planer om å flytte til Kypros.
– Hardstyle blir assosiert med bråk og støy og folk som tar amfetamin. Men det er umulig å ignorere kvaliteten i musikken.
Hardstyle-miljøet er det mest inkluderende miljøet du kommer borti, sier hun.
– Man treffer alle slags type mennesker, fra 16-åringer til folk på 50 som har vært på rave i ungdommen. Folk samles også på tvers av klasser. På sånne arangementer ser man fremmede hoppe over småpratet for å snakke om musikken. Det håper vi også at skjer på Hardstyle DNA.
– Det er mye hårgelé på bildene av artistene, de ser nesten ut som e-sport-utøvere. Hvordan har DJene forandret seg de siste 20-30 årene?
– Som alt annet som er i vekst har sjangeren blitt kommersialisert. Scenene har forandret seg i den forstand at hardstyle-DJer blir anerkjent som faktiske artister. Det har nok ført til at DJene oppnår en stjernestatus som tidligere var sjelden. Men det er forskjell på dem – noen er divaer mens andre vil bare ha en sixpack og feste med crowden.