Kjære bloggen, hilsen Patti Smith

Del

Litteratur

Kjære bloggen, hilsen Patti Smith

I ny bok demonstrerer Patti Smith sin egentlige superkraft: et uanstrengt forhold til egen smak, og et naivt håp om kunstens kraft og betydning.

Del

Tekst Audun Vinger

10.01.2023
Det er ikke mange andre artister fra det som må omtales som gamle dager som har en liknende nåtidsrelevans som Patti Smith. (Foto: Jo Hale / Getty Images)

Vi har gjennomlevd den første uken i 2023 og tør kanskje etterhvert begynne å studere kalenderbladene. Hva vil eksistensen innebære de kommende ukene og månedene? Hva skal vi fylle dagene med? Mulig inspirasjon kan hentes hos Patti Smith og hennes nye bok A Book of Days. Ett bilde og en kort tekst hver dag, med grunner til å holde seg i live.

For Patti Smith er uansett hver eneste dag en som en gave. Hun er gammel nok (76) til å ikke kunne ta noe for gitt lenger, og hun har mistet mange. På en annen side er livet hennes preget av aktivitet og energi og en følelse av evig ungdom. Nylig ble det offentliggjort at hun skulle spille to konserter på Sentrum Scene i Oslo i juni – nå har hun besøkt landet svært mange ganger i moderne tid, men hennes ihuga fans og den stadige rekrutteringen av yngre beundrere er en så solid kraft at hver gang føles som den første og siste i kombinasjon. Det er ikke mange andre artister fra det som må omtales som gamle dager som har en liknende nåtidsrelevans som henne. Jeg tror ikke nødvendigvis at det bare er musikken som trekker, den er strengt tatt ikke sååå bra, ikke spesielt mye bedre enn annen sammenliknbar musikk, i hvert fall. Det handler om henne. Hun er elsket. Fordi hun er en motstandskvinne, rå for alderen og alt det der, med en evne til å signalisere at musikk, poesi, nysgjerrighet og kunst faktisk er viktig.

Bli Tidens ånd-abonnent

Tidens ånd er en kulturavis for deg som er opptatt av hvordan kulturen er, bør være og ikke være. Akkurat slik som oss.