Petter med øks og kost

Del

Petter med øks og kost

Halvparten av Spellemannprisene burde jo gått til Petter Baarli - men han er uansett opptatt med kunstutstilling og nytt solalbum og konserter denne helgen. Vi tok en prat med legenden.

Del

Tekst Audun Vinger

05.04.2024

Det er få mennesker i Oslo jeg ser mer opp til enn Petter Baarli. En virkelig super gitarist gjennom 40 år i Backstreet Girls og andre sammenhenger, en underlig varm, sår og morsom skrue - og til overmål en herlig kunstmaler. Yeah!

Denne helga er han, som alltid kan det føles som, svært aktuell.

På stedet Brewgata i Brugata 5 i Oslo åpner han i kveld kl. 19 en ny utstilling med malerier, der han i karakteristisk stil portretterer storheter fra musikkhistorien, og selve følelsen av rock’n’roll. Han har fått mye oppmerksomhet for maleriene sine, og har heldigvis også økt prisene med årene - det er de verdt! Dette er noe mange kunne tenke seg å ha på veggen.

Lørdag er det konsert samme sted - bare å møte opp.

Baarli har også utgitt noen freske soloalbum med ujevne mellomrom de siste årene, og årets You Petter Be Better (Voices of Wonder) står ikke tilbake for noen av dem. Det er umiskjennelig stil, men man merker også hans musikalske allsidighet og flere andre inspirasjonskilder enn den deilige boogierocken moderbandet står for. Her er classic rock, powerpop-melodier, noen mer dystre og eksperimentelle øyeblikk, og en dypt personlig og indignert men inspirerende single. Produksjonen er også mer variert. Den er produsert sammen med Stamos Koliousis som også spiller bass, sammen med Anders Langset på trommer. Og det er ikke bare en powertrio heller, her finner vi også gjester som Bendik Brænne på sax, Nils Andreas Grosås Granset på trombone, og selveste Anne Kari Baarli på cello. Sjekk den ut - dette er rock’n’roll med mening.

Gratulerer med ny soloskive - den låter ikke overraskende som ei kule, med enkle men inspirerte låter, og noen overraskelser også - særlig mot slutten. Hvor mange skriver du egentlig i løpet av et godt år, cirka?

— Jeg skriver to om dagen. Noen ganger sju, og noen ganger én. Og en sjelden gang null. Så det blir vel mellom 600 og 700 ideer eller låter i løpet av et år.

Wow, det blir det mye ny rock av. Nøkkel-låten på albumet er nok «Revolution», som gjør stort inntrykk med sin ekte innlevelse, der du mer enn noen gang sier hva du mener om noe du virkelig bryr deg om. Her går du absolutt ut av rockens vanlige temaer som whisky og damer.

— «Revolution» er en låt for Palestina. Jeg synes det er helt forferdelig at palestinerne blir behandlet som dyr. Jeg er gift med Fofo som er fra Palestina. Og det er som om ingen virkelig bryr seg om disse fantastiske menneskene.

Sterkt, og personlig. Hva er egentlig forskjellen på solo-Petter og Petter i Backstreet Girls, rent musikalsk? Kunne Bjørn Müller sunget disse låtene eller blir det mer personlig deg?

— Noen av låtene er faktisk skrevet for BSG. Men de ligger kanskje litt for høyt for stemmen til Müller. Og det gjør at jeg kan gå litt andre veier med disse soloplatene mine. Backstreet har sitt sound, og det kjenner alle som liker god RNR!

Backstreet Girls nå utrolig nok større enn ever, låter vidunderlig og har mange spillejobber. Og selger også endel LP fortsatt - jeg så at en testpress av en nyutgivelse i Norske Albumklassikere-serien gikk for flere tusen kroner! Dere fikk også hederspris fra de voksne i bransjen og greier. Hvordan føles det, egentlig? Bittersøtt etter alle disse årene, noen av dem i motgang?

— Vi har aldri spilt for å få priser! Men det var så klart hyggelig. De skulle også gitt oss noen kroner, synes jeg - etter 40 år i bransjen!

Ved siden av musikken er du en ganske genial art brut-kunstner. Hva viser du fram på helgens utstilling?

— Iggy, Jokke, Keith og så videre - de folka jeg digger sjøl!

Føler du at du har utviklet deg kunstnerisk med malerkostene med årene?

— Ja, men jeg bare flipper og setter farge på tilværelsen. Det er gøy!

Og egentlig litt viktig - får du solgt noe?!

— Jeg har solgt ut tre av fem utstillinger så langt. Det er meget bra, synes jeg.

Det er slettes ikke alle kunstmalere som kan oppleve sånt. Hvor kan vi se deg på en scene framover?

— Det begynner nå med BSG i april. Så blir det en god runde med forestillingen Verdiløse Menn, før det er en haug konserter med Valentourettes og BSG fram til jul. 78 gigger er booket til nå.

Til slutt - det er jo helg. Har du en låt å anbefale?

— Ja, hva med «Anarchy in the UK» av Sex Pistols?

Den duger. God helg, Petter!Audun Vinger

Journalist og kritiker i Tidens ånd.

Hold deg oppdatert

Meld deg på mailinglisten vår, og få nyhetsbrev og invitasjoner til arrangementer og fester.