Hilton Als Prince er ikke min Prince

Del

Litteratur

Hilton Als Prince er ikke min Prince

Den amerikanske kritikeren Hilton Als går nærmest prosalyrisk til verks i sin undersøkelse av sitt eget intrikate forhold til Prince i den lille bokutgivelsen «My Pinup: A paean to Prince».

Del

Tekst Audun Vinger

01.03.2023
Prince på Rosemont Horizon, Illnois i september 1988. Foto: Getty Images

Mange fantaserer om, eller har fantasier om, sine idoler og stjerner, eller det den utmerkede amerikanske kritikeren Hilton Als i sitt tilfelle kaller hans «pinup»: den temmelig unike artisten Prince (1958 - 2016). En utøver som har trollbundet mange gjennom flere epoker. Ikke bare på grunn av den sublime musikken og musikkbeherskelsen han sto for, men like mye på grunn av hans, i alle fall i den mest gylne epoken, ekstreme aura. Han hadde mer enn nok utstråling for alle, selv grå mus kunne bli smittet av den, og mange ble det. Kanskje fordi det svirret mange spørsmålstegn rundt ham, Prince var ikke det man søkte om man var ute etter bastante konklusjoner. Tvetydigheten var personlig såvel som kunstnerisk.

Som han synger i viktige Controversy fra 1981: «I just can't believe all the things people say/ Am I black or white? / Am I straight or gay? / Do I belive in God? Do I believe in me? - Controversy». Med blotterfrakk, hofteholdere, new wave-rock og klassisk funk sendte han blandede, men uimotståelige signaler. Og den flytende kjønnsidentiteten harmonerte med den på den tiden noe uvante sjangerblandingen han sto for.

Bli Tidens ånd-abonnent

Tidens ånd er en kulturavis for deg som er opptatt av hvordan kulturen er, bør være og ikke være. Akkurat slik som oss.