Pulp nonfiction

Del

Litteratur

Pulp nonfiction

Quentin Tarantino har skrevet en bok fylt med filmkritiske essays, «Cinema Speculation», en blanding av anmeldelse, sladder, trivia, særegne analyser og mye mer. Men den kunne hatt godt av en strengere redaktør.

Del

Tekst Mikael Godø

30.11.2022
Hva er filmskribent Tarantinos metode? Den er i alle fall ikke tradisjonell, skriver kritiker Mikael Godø, etter å ha lest hans nye essaysamling «Cinema Speculation».

Tarantino har laget ni filmer. Ryktene har sagt at han skulle skvise ut én til, før han finner på noe annet. Nå ser det ut til at han allerede har funnet på noe annet. Først en bestselgende novelization av Once Upon a Time in Hollywood, der han puttet inn alle godbitene som ikke fikk plass i den nesten tre timer lange filmen. Og nå, en bok fylt med filmkritiske essays.

Det hele kan skyldes pandemien, som tvang oss alle til å henge i heimen på heltid. Han har angivelig også en tv-serie på gang. Og ut fra livlige opptredener på snakke-show og podkaster, pluss en omfattende boklanseringsturné, tyder mye på at han kommer til å fortsette med alt som er gøy, helt til han en dag kneler på opptak og vandrer videre til de evige kinosaler. Det begynner også å bli tydelig at man ikke skal lytte til godt voksne menn som proklamerer at de gir seg. Bare se på Steven Soderbergh.

Bli Tidens ånd-abonnent

Tidens ånd er en kulturavis for deg som er opptatt av hvordan kulturen er, bør være og ikke være. Akkurat slik som oss.