Tekst Redaksjonen
14.01.2023Dette er saken
I spalten smakssak snakker folk om egen smak.
Bli Tidens ånd-abonnent
Tidens ånd er en kulturavis for deg som er opptatt av hvordan kulturen er, bør være og ikke være. Akkurat slik som oss.
Javad El Bakali er et levende eksempel på at det er mulig å meme seg til både bok- og podkast-kontrakter, dersom man opparbeider seg rundt 80 000 følgere. I sommer slapp han boka Dette er nordmenn, der han med personlige anekdoter og observasjoner forsøker å å beskrive det Linda Hofstad Helleland og Sylvi Listhaug aldri helt klarte. Stemmen hans har tidligere vært å høre sammen med artisten Pasha i podkasten Broren Min, og vil fremover være å høre i Aftenpostens internett- og popkultur-podkast Poprådet.
Ved siden av å sitte i baris på webinar mens han drikker Monster liker han å feire jul i senga og hisse opp over folk som støtter bolighaier. God smak, synes vi, og har derfor bedt ham om å fortelle oss hva han har vært opptatt av i det siste:
Edgar Allan Poe
– Jeg så nylig The Pale Blue Eye på Netflix, som egentlig ikke var noe spesielt bra, men jeg satt igjen med en fornøyd følelse da rulleteksten dukka opp. Det var noe med hele stemningen i filmen. Et gammeldags mørkt, gotisk drapsmysterium satt 1830-tallet med Patrick Bateman og Dudleif Dumling i hovedrollen.
Jeg ble så betatt av stemningen og estetikken i filmen at jeg endte opp med å bestille følgende bøker da jeg kom hjem fra byen på lørdag:
Edgar Allan Poe - The Selected Works.
The Poetry of Edgar Allan Poe.
Og sist men ikke minst:
Edgar Allan Poe's Puzzles from Beyond the Grave - Cryptic Conundrums from the World and Works of the Gothic Genius.
Jeg var dritings da jeg bestilte de, og kommer garantert ikke til å lese alle tre, men de var heldigvis på tilbud.
De gamle sjokoladene
– Du vet hvilke jeg mener? De mugne «sjokoladene» du av en eller annen grunn fortsatt finner i hver eneste butikk? Ja, jeg snakker selvfølgelig om: Gullbrød, Troika, Mandelstang, After Eight, Anthon berg, Toffin, M, Monolit ... Hvorfor eksisterer de fortsatt? Jeg kan forstå at en mann i slutten av 80-årene med en lang karriere innen trykkeribransjen faller sammen av nostalgi ved smakskombinasjonen gelatin, marispan og mørk sjokolade, men den tiden er over nå eller? Snickers lanserte en versjon med mørk sjokolade i 2016 som var fantastisk, hvorfor forsvant den, men ikke Troika og Gullbrød?
Skrillex
– Jeg har ingen god forklaring på dette, men noen uker før jul begynte jeg å høre urimelig mye på Skrillex mens jeg traska til og fra jobb i desemberkulda. Lyden av vintage dubstep fra 2011 er den beste kuren jeg har mot fjoråret som mildt sagt var ganske duf.
Phat kaphrao
– Denne retten her dukka opp på Tiktok en eller annen gang i oktober, og jeg har spist det ca. annenhver uke siden. (Ja, det er enkelt å lage)
Dyrt sengetøy
– Jeg har alltid vært en «tilbudskurven på Ikea» type fyr, så all sengetøyet mitt fram til nå har vært billig, fullt av nupper og statisk elektrisitet. Men i sommer forstod jeg hvorfor folk er villige til å betale godt over tusenlappen for et sengesett. jeg sover helt uforstyrret fra 00:30 til 08:30 nå fordi jeg punga ut 1700 for et olivengrønt sengesett. Helt fantastisk!
Duftlys
Har du konto? Logg inn