«Storyfiseringen» av virkeligheten

Del

Litteratur

«Storyfiseringen» av virkeligheten

I vår tid er kan alt være en historie, ifølge litteraturviter Peter Brooks. Det er ikke ment positivt.

Del

Tekst Yngve Sikko

11.01.2023
Siden tidenes morgen har vi fortalt hverandre historier. Men nå har vi nådd et punkt hvor narrativet, fortellingen, er blitt overvurdert, mener litteraturviter Peter Brooks. (Foto: Magnus Kölbring / EyeEm)

Alt er en historie. Alle har en historie å fortelle. Det er vår tids demokratiske trosbekjennelse. Og er den ikke sann? Fra din egen livshistorie, både den du forteller til andre og historiene du forteller deg selv («in order to live», som Joan Didion skrev), til sjokoladepapiret, via «Om oss»-seksjonen på alle bedrifters nettsider. Fortellingene er overalt. Strømmetjenestene renner over. Også i politikken finner man dem, fortellinger som forsøker å tegne opp samfunnets utvikling under et distinkt verdensbilde, som man deretter kan knytte seg til og forme identitet rundt, hvilket er hendig i fravær av 1900-tallets gode, gamle politiske system, hvor materielle faktorer og andre objektive interesser i stor utstrekning bestemte hva folk stemte på.

Alt dette er ikke bare positivt. Det kan det ikke være. Og blant dem som er kritiske til denne historiefortellinges tidsalder, finner man også en av dens fødehjelpere.

Bli Tidens ånd-abonnent

Tidens ånd er en kulturavis for deg som er opptatt av hvordan kulturen er, bør være og ikke være. Akkurat slik som oss.