Den ugandiske actionfilm-industrien viser at det finnes en annen måte å lage film på

Del

Intervju

Den ugandiske actionfilm-industrien viser at det finnes en annen måte å lage film på

Dokumentaren «Once Upon a Time in Uganda» besøker opphavsstedet til «Who Killed Captain Alex» og titalls andre nullbudsjett-actionfilmer. – Noen av de mest kreative, hardtarbeidende og levende menneskene jeg har møtt, sier filmskaper Cathryne Czubek.

Del

Tekst Ludvig Furu

16.11.2022

To ting forandret livet til amerikaneren Alan Hofmanis: da han kjøpte giftering til kjæresten sin og ble dumpet samme dag, og da han så traileren til den ugandiske actionfilmen Who Killed Captain Alex på Youtube.

På det tidspunktet hadde videoen allerede flere millioner visninger. Mens andre lo av den lave produksjonsverdien og klikket seg videre, var traileren for Hofmanis et innblikk inn i muligheten av et annet liv, og starten på en ny, mangeårig forelskelse: I de amatørmessige effektene, de koreograferte slåsskampene, de hjemmelagde rekvisittene og ikke minst chipmunk-stemmen som på swahili roper forskjellige argumenter for hvorfor du skal se «Ugandas første actionfilm» («ACTION», «WHAAAAA»).

I 2012 dro Hofmanis, som tidligere hadde jobbet med å lage programmer for filmfestivaler, til slummen av Ugandas hovedstad, for å finne regissøren.

Bli Tidens ånd-abonnent

Tidens ånd er en kulturavis for deg som er opptatt av hvordan kulturen er, bør være og ikke være. Akkurat slik som oss.