Fra rasjoneringskort via bag-in-box til naturvin

Del

Essay

Fra rasjoneringskort via bag-in-box til naturvin

Lange køer, sosialdemokratisk måtehold, bekymringer om fransk uttale og påkjennende møter. Nå er vinmonpolets 100 år lange historie samlet i en tjukk coffee table-bok.

Del

Tekst Audun Vinger

21.12.2022
Gruppebilde bak disk på Vinmonopolet i Storgata, Tromsø (1987).

Det hører kanskje ikke hjemme i vår moderne verden at så mange har så varme følelser for en butikk-kjede som gjør det unaturlig vanskelig å få tak i en for mange essensiell vare som like gjerne kunne vært i salg på matbutikken. Ofte ugunstige åpningstider og lang avstand mellom filialene er andre begrensninger som ikke henger på greip i en virkelighet der tilgjengelighet, bekvemmelighet og kunden har alltid rett-kapitalisme står så sterkt. Men Vinmonopolet er likevel elsket (om enn litt stress nå før jul, husk det er stengt på julaften), og i år kan institusjonen markere sitt hundreårsjubileum. Jeg skulle til å si at de feirer dette med å senke prisene, det skjer faktisk i visse tilfeller, men det er i alle fall ingen tvil om at de har utgitt en tjukk coffee table-bok i sakens anledning. Børst og katedral. Vinmonopolet 100 er skrevet av historiker Olav Hamran, og utgitt på Forlaget Press, noe som ofte resulterer i vakre gavebøker, denne gang designet av Snøhetta og med Guri Dahl som fotoredaktør.

Bli Tidens ånd-abonnent

Tidens ånd er en kulturavis for deg som er opptatt av hvordan kulturen er, bør være og ikke være. Akkurat slik som oss.