Den besatte matkulturen har nådd sitt metningspunkt

Del

Mat

Den besatte matkulturen har nådd sitt metningspunkt

Steder med naturvinfikserte, gjennomtatoverte og liksom-avslappede gourmbro-kokker som serverer små og dyre deleretter har omsider gått av moten. Men hva får vi i stedet for?

Del

Tekst Torgeir Holljen Thon

10.02.2023
Gargantua og den store banketten, fra François Rabelais «La vie de Gargantua et de Pantagrue». Illustrasjon: De Agostini/Getty Images, 2002.

De som har gjort matinteresse til hele personligheten sin opplever nå en identitetskrise, enten de vet det selv eller ikke. Fine diningens øyeblikk er over, den er i ferd med å trekke seg tilbake til det det en gang var, et litt obskurt sted for rikinger som ikke aner hvor de skal gjøre av pengene sine.

Noma stenger for godt neste år. Maaemos Esben Holmboe Bang er tilsynelatende blitt mer interessert i å servere kaviar, duebryst og Beef Wellington i en fransk restaurant*, enn å være en del av den kulinariske avantgarden. At det spektakulært uoriginale konseptet Mon Oncle fremstår nyskapende i matverden i Oslo i Norge i 2023, betyr forhåpentligvis minst én av følgende: Perioden definert av en besettelse med mat som identitetsmarkør er nå over.

Bli Tidens ånd-abonnent

Tidens ånd er en kulturavis for deg som er opptatt av hvordan kulturen er, bør være og ikke være. Akkurat slik som oss.