Nyhetsbrev #13: Elise By Olsen, Kutt, Helene sjekker UT, Tidens ånds julekalender, Andy Warhol til Saudi Arabia ++
1. desember, første luke i Tidens ånds julekalender og det trettende nyhetsbrevet.
Tekst Ida Wammer
01.12.2022Det er desember på alle mulige måter. I Tidens ånd har vi for eksempel laget en julekalender! Hver dag fram til jul ser vi, eller andre, tilbake på året som snart er forbi. Første luke: juling i hjemmet. Jula er høytid for vold i hjemmet, og Mona Hoel er aktuell med spillefilmen Natt, som handler om nettopp det. Så vi tok en prat.
– Dogme 95-bevegelsen satte meg fri, på en måte. Når man lager film som ikke har erodert vekk gjennom byråkrati og vurderinger, bevarer historien følelsen av å ha et akutt behov for å fortelles.
Bli Tidens ånd-abonnent
Tidens ånd er en kulturavis for deg som er opptatt av hvordan kulturen er, bør være og ikke være. Akkurat slik som oss.
Ellers denne uka:
Elise By Olsens motebibliotek er åpnet!
Det nye motebiblioteket til Elise By Olsen (International Library of Fashion Research) i Mellomstasjonen foran Nasjonalmuseet åpnet dørene denne uken, til glede for alle moteinteresserte og andre magasinslukere der ute. En liten tur rundt idet lokalet endelig har samlingen på plass gjør at to tanker melder seg. Én – som vi savner motemagasiner og printmedier både som portal og naturlig del av hverdagen! Og to – her blir det trangt om plassen.
Åpningsmiddagen på tirsdag var en stilsikker, institusjonstung, men passe ungdommelig affære, som vanlig fra By Olsens hånd. Gjester fra fjern og nær fikk tildelt hver sin blomst til første drink – roser, tulipaner, noen buskeaktige småblomster – og skulle sitte ved bordet som hadde matchende bukett. En søt icebreaker, og som noen påpekte, det perfekte accessoir. Bordkortene til Karin Hindsbo, UD-topper, noen (få norske, flere utenlandske) motefolk, kunstnere, Polestar, Cecilia Dean, kuratorer, Erling Kagge, Swedish Fashion Coucil, Morten Langeland og foreldrene til By Olsen var skriblet med kulepenn på linjerte ark. Menyen var norsk-vegansk med brunostmousse til dessert. Så gikk turen til Juret. En riktig fin kveld!
Andy Warhol til Saudi Arabia
Kunst kan brukes til så mangt. En av tingene kunst gjennom historien er blitt brukt mye til, er å vise frem og konkretisere maktforhold. Fra katedralenes storslåtte prakt til borgerskapets portretter, eller den sosialistiske billedkunsten i den gamle østblokken og dagens private samlere. For ikke å glemme kvinnesynet som ligger til grunn for en klassisk nude.
I våre dager er vi nesten så vant til at kunsten er kritisk og aktivistisk, at man fort kan glemme hvordan ideer om det vakre og det verdifulle er blitt formet av økonomiske og politiske eliter, som senere gjennom kunstverk har tatt direkte eierskap til disse ideene. Et eksempel på hvordan kunsten brukes: Til neste år skal 70 verk av Andy Warhol vises i Saudi Arabia, i det som er Guinness-rekordbok-sertifisert som verdens største hus laget av speil (!). Midt i ørkenen. Det er Warhol-verkene som viser ulike kjendiser som skal stilles ut, i regi av Andy Warhol-museet i Pittsburgh. Parallelt er Saudi Arabia midt inne i en pågående sjarmoffensiv, som blant annet inkluderer rykter om at landet landet skal søke fotball-VM i 2030. En viss Lionel Messi er allerede hyret inn som «ambassadør». Sportsvasking, kunstvasking, hånd i hånd.
PS: Andy Warhol var homofil. I Saudi Arabia er all form for homofili strengt forbudt og straffes med døden, ifølge Amnesty.
Norsk musikk – stort i Norge
Ifølge Spotify ble disse ti artistene som ble mest spilt av nordmenn i 2022:
1. Ballinciaga
2. Karpe
3. The Weeknd
4. Ed Sheeran
5. TIX
6. Roc Boyz
7. Taylor Swift
8. Kanye West
9. Eminem
10. Drake
Kommentar: Kjedelig.
Og disse låtene ble mest spilt:
1. Ballinciaga - «Dans På Bordet»
2. Vinni - «glorie»
3. Karpe - «PAF.no»
4. Ballinciaga - «Beklager (Guttaklubben)»
5. Harry Styles - «As It Was»
6. UNDERGRUNN - «Italia»
7. Roc Boyz - «Bonanza» (feat. Greekazo)
8. Beathoven - «SØR-AFRIKA»
9. Ramón - «ok jeg lover»
10. Kevin Lauren - «TANTE»
Kommentar: Norsk musikk står sterkt, noe som er gledelig. Sjangrene hiphop og festmusikk er de mest populære, i alle fall blant dem som hovedsakelig benytter Spotify til å lytte til musikk.
Bad Bunny – størst for tredje gang
På verdensbasis er puertoricanske reggaeton-stjernen Bad Bunny den mest spilte Spotify-artisten, og det for tredje år på rad.
Hva er det som gjør ham så stor? Kort sagt: at han har klart å bli stor i både det gigantiske spansktalende markedet og i den engelskspråklige sfæren (den puertoricanske versjonen av spansk tillater større miks mellom spansk og engelsk, noe som nok hjelper.). At han både synger og rapper. At han har låter for både gode og dårlige dager hans siste album, Un Verano Sin Ti («En sommer uten deg»), er delt i to, en upbeat, humørfylt del, en trist og ettertenksom).
At han, i motsetning til mange andre store reggaeton-artister, er spiselig politisk og ikke fremmed for å leke med kjønnsroller og inkludere skeive i prosjektet sitt.
I tillegg får han drahjelp av artister som J Balvin og Rosalía, og andre store artister som har gjort spansk like naturlig i den kommersielle popmusikken som engelsk.
The Weeknd – og problemet med store konsertarenaer
The Weeknd, mannen bak et av årets beste album, Dawn FM, er annonsert til Telenor Arena på Fornebu i juni 2023. Men er det noe poeng med disse stadionkonsertene? Musikknettstedet Ballade spør denne uken: «De største konsertene – loddtrekning i lydopplevelse?».
I artikkelen konkluderes det med at etterklangslyden blir høy i store lokaler som Telenor arena, og at det går utover lydkvaliteten í sjangre som pop- og rock. Løsningen? Flere høyttalere.
Hører du, The Weeknd?
*setter opp enda flere høyttalere*
HØRER DU, THE WEEKND!?
Cocaine Bear (2023)
Selv om vi skriver 1. desember, går det fint an å glede seg til ting som ikke er julen. For eksempel filmen Cocaine Bear, som kommer i løpet av februar 2023. Filmen tar utgangspunkt i en hendelse fra 1985, hvor en svartbjørn som vandret Kentucky og Georgias skoger kom over over 80 kg kokain. Dopet hadde blitt kastet i panikk fra et småfly, da en smugler, en route fra Colombia, innså at flyet var lastet for tungt. I skogen spiste en bjørn i seg dette hvite pulveret. Cocaine Bear fyller ut resten med (kanskje) fri fantasi: En coked-up bjørn på jakt etter en slåsskamp, menneskekjøtt – og selvfølgelig mer drugs.
Action-komedien er regissert av skuespiller og regissør Elizabeth Banks, kanskje mest kjent fra Hunger Games.
Helene sjekker UT
Apropos å sjekke ut ...
«NRK-avdelingen Dokumentar og Samfunn må kutte 15,5 millioner kroner til neste år. Siden det er få muligheter for å flytte produksjoner i tid, vil kuttene i større grad gå utover de ansatte.»
Det skriver Medier24. Det vil gå hardest ut over Hva feiler det deg (litt koselig program), Arveoppgjøret (handler om hvordan grådige middelklasse-familier kan unngå å bli fiender av å eie for mange ting) og Helene sjekker inn (selve innbegrepet av patroniserende offer-hjelper-dynamikk, dårlig program, dårlig menneskesyn).
Kutt, kutt, og flere kutt ...
Og apropos kutt. NRK skal neste år kutte 300 millioner kroner. Det betyr at også sportsrevyen, dette Søndagsrevyens sportslige appendiks er inne i siste akt. Programmet, som er blitt sendt siden 1960, stammer fra da direktesendt sport kun var en skitten fantasi. I vår tid kan man begå denne åttende (!) dødssynd (fråtsing i TV-sendt idrett), hele lørdag og søndag på NRK i vinterhalvåret. Men Tidens elv ... den har det med å vekke frustrasjon og triste følelser der den stadig renner og blir ny.
Verre er det at også Kunsthøgskolen i Oslo er hardt rammet av dyrtiden. Høye strømpriser og økte leiekostnader gjør at skolen styrer mot et underskudd på 64 millioner kroner, skriver Klassekampen.
For å spare foreslås det blant annet inntaksstopp ved teaterhøskolen og bachelorprogrammet til samtids- og jazzdans, og reduksjon av antall studenter på samtlige designstudier.
Nasjonalmuseet har også bestemt seg for å kutte i åpningstider og sette opp billettprisene, etter at de fikk vesentlig mindre tilskudd enn hva de søkte om over statsbudsjettet 2023. Men direktør Karin Hindsbo har betrygget med at det «ikke vil gå utover tilgjengeligheten». Flott! Selv om det er vanskelig å se for seg at kutt i åpningstider og økte billettpriser ikke vil gå utover nettopp ... tilgjengeligheten!
Og sist, men ikke fuckings minst: den franske baguetten har fått verdensarv-status, melder NTB.
Ris/ros? Ta det ansikt til ansikt på Tidens ånds julefest i morgen, fredag. Klokka åtte på Kunstnernes Hus. Ses!
Har du konto? Logg inn