OM STIL med Ida Eritsland og lansering av podkast

Del

OM STIL med Ida Eritsland og lansering av podkast

Hei og velkommen til dette splitter nye nyhetsbrevet OM STIL.

Del

Tekst Ida Eritsland

23.04.2023
(Foto: Rob Kulisek)

OM STIL er en podkast og nyhetsbrev om mote og stil, visuell kultur, kunst og industri.

Det handler, naturlig nok, om stil - eller i bredere og smalere forstand om alt som favner nettopp stil. Mote, men også design, form og smak. Mote er et enormt felt, internasjonalt en av verdens største industrier - og noe som angår oss alle, hver eneste dag. Jeg skal prøve å trekke linjer mellom dagens uttrykk og historiske fenomen, snakke med eksperter og gå i dybden av overflaten.

Meld deg på OM STIL sitt nyhetsbrev her

OM STIL springer ut fra et ønske om å skape et rom for tanker og betraktninger om og for feltet - på egne premisser. For nettopp deg, som er ekstra interessert. Det vil følge både det jeg publiserer på Tidens Ånd, og det som er aktuelt i podkasten OM STIL som kommer med jevne mellomrom. Vi vil dekke det som skjer her og nå, men også alt det spennende som ligger bak tidsånden og andre fenomen som interesserer oss. I tillegg vil jeg snakke med folk, rett og slett, og vise frem mangfoldet i moteinteresserte og -affilierte mennesker. For klær har vi alle til felles.

Norge har produsert mange veldig bra motefotografer, spennende designere, internasjonalt anerkjente moteforskere, skribenter, modellagenter, redaktører, arkivarer, fashionistaer og bare veldig interesserte mennesker. Men hvem er de, alle sammen?

Jeg har selv jobbet med og i motefeltet i over 20 år, som skribent, journalist, forsker, lærer og foreleser, kreativ leder og modell (puh) og har alltid opplevd feltet og bransjen som dels misforstått. Mote har i Norge (og andre steder) ofte vært synonymt med noe overflatisk, lite interessant, et ungdomsfenomen. Noe vi vokser fra - før vi blir seriøse.

Det er ikke sånn det er, sett fra innsiden. Tvert imot er motefeltet fullt av spennende folk og historier, komplekse kulturuttrykk, globale nettverk og lange karrierer, kryssende industrier, mangfold, medier i utvikling, særegne fenomen og seriøse kunstnerskap. Mange mennesker i mange ulike felt har jobbet med mote, og enda flere er oppriktig glad i mote - uten at det handler om hverken trender eller shopping. Jeg har ikke ord på hvor ofte jeg møter folk med en levende interesse for mote, klær og stil som befinner seg langt utenfor den definerte ‘målgruppa’. Er du en av dem, vet du det selv. Dette nyhetsbrevet er for deg!

I aller første episode snakker jeg med artist Nils Bech om hans forhold til stil - både på scenen og i eget liv. Nils er en av landets stiligste menn, synes jeg - helt subjektivt - vi er nemlig også bestevenner privat og deler det meste. Så det føltes ekstra hyggelig å starte der, litt nært og på trygg grunn.

Lytt til episoden her:

Vi snakker om hvorfor han idag liker å kle seg ‘ned’ på scenen, hvordan du bør bygge en garderobe for midtlivet og den eventuelle krisa, og hvordan fake en comme des garcons-garderobe på budsjett. Ikke minst forteller han om hva han tenker når han jobber med mote og klær, noe du kan se tydelig i videoene han snakker om.

(Foto: Jaqueline Landvik)

Jealousy - som han nevner i episoden - er egentlig en helt fantastisk, litt underspilt låt av Nils. Videoen med storhetene Gisken Armand og Petronella Barker i hakkande fri utfoldelse er herlig teater-camp, nydelig skutt av filmfotograf Cecilie Semec.

I Punish you - Skutt av Benjamin Huseby på nachspiel på WhiteLights studios på Tøyen er dette et sjeldent innblikk i ting som foregår en sommernatt ved fjorden.

A sudden sickness - Smertefullt vakker låt, skutt på Henie Onstad Kunstsenter. Benjamin Huseby, mote- og kunstfotograf, nå kreativ leder og klesdesigner for både GmbH og italienske Trussardi har regi, igjen skutt av Cecilie Semec. Hovedperson i videoen er personligheten James Jeanette, en legende i Londons uteliv og nå vokalist i bandet Wild Daughter.

Meld deg på OM STIL sitt nyhetsbrev her

Jeg er også glad for å meddele at jeg tar over fra Ida Wammer som ansvarlig redaktør i Tidens Ånd. Jeg begynner i jobben i midten av mai, og kommer til å kombinere den med å dekke stil-stoffet på siden. Jeg ser frem til å være med på å utvikle oss videre, og gleder meg til fortsettelsen.

Alt godt for nå,

Ida Eritsland

Ida Eritsland

Journalist i Tidens ånd

Hold deg oppdatert

Meld deg på mailinglisten vår, og få nyhetsbrev og invitasjoner til arrangementer og fester.