Blueslåten som forteller alt om menneskeheten

Del

Blueslåten som forteller alt om menneskeheten

John Jeremiah Sullivan med foredrag om «Dark Was The Night Cold Was The Ground» på NALF

Del

Tekst Redaksjonen

31.08.2023

Da forskerne ved NASA planla Voyager-ekspedisjonene på 1970-tallet – og designet romfartøyene som siden har vært de eneste menneskeskapte objektene som har forlatt vårt solsystems boble og som fortsatt overfører data tilbake til jorden – valgte de å inkludere en såkalt «gyllen skive», en plate kodet med essensiell informasjon om menneskelig vitenskap og kultur. Fremmede vesener som skulle komme i kontakt med en av sondene ville kunne lære om planeten vår av å spille eller tolke denne platen.

Musikkforskere i forskjellige deler av verden ble bedt om å nominere sanger som de følte best representerte deres opprinnelige tradisjoner. Den legendariske amerikanske etnografen Alan Lomax fungerte som en av de viktigste konsulentene for dette prosjektet. Blant sangene han valgte å inkludere på den gyldne platen var en ekstraordinær blues-innspilling laget i Dallas, Texas i 1927, av en blind afrikanskamerikansk gatepredikant ved navn Willie Johnson. Nærmere bestemt et mesterlig eksempel på slidegitarspilling, en plate med tittelen «Dark Was The Night, Cold Was The Ground».

John Jeremiah Sullivan har studert denne sangen, musikeren som fremførte den, og den dypere historiske konteksten den oppsto fra, i mer enn et tiår. I dette foredraget skal han diskutere forskningen sin for første gang. Ved å veve sammen musikk, foredrag og bilder, som spenner fra landlige Texas til utkantene av galaksen, vil han presentere nye funn som lar oss høre enda større dybder i det som uten tvil er et av de viktigste og mest sublime musikalske opptakene fra det 20. århundre.

John Jeremiah Sullivan er bosatt i Wilmington, North Carolina i Amerikas sørstater, og er forfatter og magasinskribent. Han har utgitt de glimrende samlingene Blood Horses og Pulphead (sistnevnte finnes også på norsk), og skriver store essays og reportasjer for publikasjoner som New York Times Magazine, GQ osv. I senere år har han også publisert en rekke sterke litterære kortekster og poesi hos tidsskrift som The Paris Review, Harper’s og hos oss i Tidens ånd, les gjerne om bandet The Toll https://tidensand.no/the-toll eller om et flyvende ekorn i Svevet https://tidensand.no/svevet.

Sullivan har skrevet mye om musikk, fra rap til blues, med noen særlig minneverdige reportasjer om sistnevnte, for eksempel denne her, som både er fantastisk lesning og som fikk et dramatisk etterspill som gjør at han ikke har lov til å uttale seg offentlig om en av personene i saken.

Han var med på NALF det første året, og kom tilbake til stor entusiasme. Vi er glade for å endelig ha ham tilbake for tredje gang. Med tanke på magien som finnes i Blind Willie Johnsons gamle steinkake av en innspilling regner vi med alskens etterspill også etter dette foredraget og besøket.

Litteraturhuset, fredag 8. september kl. 18

Møt også JJ Sullivan i samtale med Audun Vinger lørdag formiddag.

Hold deg oppdatert

Meld deg på mailinglisten vår, og få nyhetsbrev og invitasjoner til arrangementer og fester.