Forsøkte å lime seg fast til «Skrik»

Del

Nyhet

Forsøkte å lime seg fast til «Skrik»

Aktivister har forsøkt å gjennomføre en klimademonstrasjon på Nasjonalmuseet.

Del

Foto og video: Ludvig Furu / Tidens ånd

Fredag formiddag forsøkte to aktivister fra aktivistgruppa Stopp Oljeletinga å lime seg fast til Edvard Munchs «Skrik» på Nasjonalmuseet i Oslo.

– Jeg skriker når folk dør, sa en av demonstrantene, Kristiina Visakorpi.

– Jeg skriker når politikerne ignorerer vitenskap, ropte Lena Mair.

Tidens ånd ble tipset om saken, og var på stedet da aksjonen fant sted.

Aktivistene forsøkte også å klistre et klistremerke på rammen, med et sitat fra FNs generalsekretær António Guterres: «Fossil fuels are choking humanity». Sitatet er hentet fra pressekonferansen hvor IPCCs siste rapport ble presentert, i mars tidligere i år.

Forsøket ble hindret av vakter på Nasjonalmuseet, som tok tak i dem og holdt dem fast.

– Vi er på stedet og har kontroll på tre personer, og jobber med å finne ut hva som har skjedd, sier Rune Hekkelstrand, operasjonsleder i Oslo politidistrikt.

Video av hendelsen:

Siden i sommer har det blitt utført flere protester foran historiske kunstverk verden over. Det startet med britiske Just Stop Oil, da de i juni og juli limte seg fast til en rekke historiske kunstverk i London, Glasgow og Manchester.

Aksjonen som har fått mest oppmerksomhet skjedde 14. oktober, da to aktivister fra samme gruppe kastet en boks tomatsuppe mot Vincent van Goghs «Solsikker» på Nasjonalgalleriet i London. Maleriet var beskyttet med glass, og ble ikke skadet.

Den 24. oktober var det Museum Barberini i Potsdam og Claude Monets Les Meules som stod for tur, da to aktivister fra Letzte Generation fylte rammen med potetmos.

«Skrik» henger også bak glass.

Når Tidens ånd tar kontakt med Nasjonalmuseet svarer kommunikasjonsrådgiver Ole-Morten Fadnes at de var forberedt på at dette kunne skje.

– Dennne typen angrep er vanskelig å helgardere seg mot. Men det virker som om det har gått bra med kunsten. De to aksjonistene er pågrepet, politet er på stedet, Munch-rommet er tømt og stengt, og vi håper å åpne opp igjen så fort som mulig.

– Hva synes Nasjonalmuseet om denne aksjonen?

– Uansett hvor viktig saken måtte være, så er det angrep på uerstattelig kulturarv og noe som gir dårlig gjenklag i et museumsmiljø. Det må være lov å si.

Ludvig Furu

Journalist i Tidens ånd

Ida Wammer

Journalist

Yngve Sikko

Journalist i Tidens ånd.

Nyhet

Hold deg oppdatert

Meld deg på mailinglisten vår, og få nyhetsbrev og invitasjoner til arrangementer og fester.