Forsøkte å lime seg fast til «Skrik»
Aktivister har forsøkt å gjennomføre en klimademonstrasjon på Nasjonalmuseet.
Tekst Ludvig Furu, Ida Wammer & Yngve Sikko
11.11.2022Fredag formiddag forsøkte to aktivister fra aktivistgruppa Stopp Oljeletinga å lime seg fast til Edvard Munchs «Skrik» på Nasjonalmuseet i Oslo.
– Jeg skriker når folk dør, sa en av demonstrantene, Kristiina Visakorpi.
– Jeg skriker når politikerne ignorerer vitenskap, ropte Lena Mair.
Tidens ånd ble tipset om saken, og var på stedet da aksjonen fant sted.
Aktivistene forsøkte også å klistre et klistremerke på rammen, med et sitat fra FNs generalsekretær António Guterres: «Fossil fuels are choking humanity». Sitatet er hentet fra pressekonferansen hvor IPCCs siste rapport ble presentert, i mars tidligere i år.
Forsøket ble hindret av vakter på Nasjonalmuseet, som tok tak i dem og holdt dem fast.
– Vi er på stedet og har kontroll på tre personer, og jobber med å finne ut hva som har skjedd, sier Rune Hekkelstrand, operasjonsleder i Oslo politidistrikt.
Video av hendelsen:
Siden i sommer har det blitt utført flere protester foran historiske kunstverk verden over. Det startet med britiske Just Stop Oil, da de i juni og juli limte seg fast til en rekke historiske kunstverk i London, Glasgow og Manchester.
Aksjonen som har fått mest oppmerksomhet skjedde 14. oktober, da to aktivister fra samme gruppe kastet en boks tomatsuppe mot Vincent van Goghs «Solsikker» på Nasjonalgalleriet i London. Maleriet var beskyttet med glass, og ble ikke skadet.
Den 24. oktober var det Museum Barberini i Potsdam og Claude Monets Les Meules som stod for tur, da to aktivister fra Letzte Generation fylte rammen med potetmos.
«Skrik» henger også bak glass.
Når Tidens ånd tar kontakt med Nasjonalmuseet svarer kommunikasjonsrådgiver Ole-Morten Fadnes at de var forberedt på at dette kunne skje.
– Dennne typen angrep er vanskelig å helgardere seg mot. Men det virker som om det har gått bra med kunsten. De to aksjonistene er pågrepet, politet er på stedet, Munch-rommet er tømt og stengt, og vi håper å åpne opp igjen så fort som mulig.
– Hva synes Nasjonalmuseet om denne aksjonen?
– Uansett hvor viktig saken måtte være, så er det angrep på uerstattelig kulturarv og noe som gir dårlig gjenklag i et museumsmiljø. Det må være lov å si.
Journalist i Tidens ånd
Journalist
Journalist i Tidens ånd.
Hold deg oppdatert
Meld deg på mailinglisten vår, og få nyhetsbrev og invitasjoner til arrangementer og fester.
Relaterte artikler
- Film/TV
Ny Trier-film annonsert
Film nummer seks, et familiedrama med rekordbudsjett, skal spilles inn til neste år.
Av Redaksjonen - Film/TV
Endringer ved Filmskolen utsettes etter opprop
Høgskolen i Innlandet ville samle film-, tv- og spillutdanningene, men studenter ved Filmskolen protesterte. Nå har ledelsen utsatt endringene.
Av Ludvig Furu - Reportasje
Intervju med aktivistene: – Vi vil smekke folk ut av apatien
– Vi utnytter oppmerksomhetsøkonomien, sier en av aktivistene som var med på aksjonen mot Munchs «Skrik» på Nasjonalmuseet fredag formiddag.
Av Ida Wammer , Ludvig Furu & Yngve Sikko