Nyhetsbrev OM STIL #3

Del

Nyhetsbrev OM STIL #3

Chanel og Karl Lagerfeld med Anna Skavlan, bunadens store dag, H&Ms nye designsamarbeid med Mugler og den aller første moteutstillingen på Nasjonalmuseet.

Del

Tekst Ida Eritsland

21.05.2023
Chanel er Oslo-aktuelle denne våren, med ny butikk i Nedre Slottsgate. Foto: Getty

Velkommen tilbake, eller hjertelig velkommen til deg som nettopp har meldt deg på nyhetsbrevet!

Siden sist har vi feiret 17. mai - denne gang med stort frislipp av festdrakter og bunadsvarianter. Bunadsdiskusjonen i Norge er like aktuell hvert år, virker det som, og diskursen rundt Hulda Garborgs protestplagg har ikke stilnet, mer enn hundre år senere.

For hva er egentlig en bunad?

Meld deg på OM STIL sitt nyhetsbrev her

Norge x bunad

Elise Dybvig i Morgenbladet skriver om det mange føler på her; bunadspresset, eventuelt bunadsskammen - om det er den ene eller andre veien. Bunad er blitt en egen stilkategori i Norge, et plagg som trumfer all fornuft og logikk.

I år handlet debatten om hva som var innafor av egendefinerte påfunn, bunadspolitiet og deres holdning, det hele sparket opp av kollektivet Fæbrik og deres alternative festdrakter.

Jeg synes bunader er spennende materie, altså - og etter årets runde debatt, tillot jeg meg å style min med Martin Rose’ x Nike slip-on sneakers denne gangen.

Chanel x Karl

Karl Lagerfeld tar imot applausen etter Chanel Haute Couture 2014. Foto: Pascal Le Segretain / Getty

Men først: I uken podkast-episode av OM STIL handler det om en annen evig aktuell stil. Og ekstra aktuell her hjemme for tiden! Temaet er o store Chanel - og alle ting Coco, Karl og kamelia; fra én med fersk ekspertise på området, nemlig journalist Anna Skavlan.

Anna er journalist i D2 og har har skrevet en fantastisk og fyldig sak om Chanel som merkevare og fenomen i anledning den nye butikken som åpnet i Oslo i slutten av mars. Hun tok kontakt med meg som kilde - og da var det bare naturlig å fortsatte samtalen i OM STIL. Og for en samtale det ble! Hun har vært i Paris og sett Chanel-show, hun har snakket med motesjefen deres, hun har researchet dypt og bredt - og har en egen, spesiell historie knyttet til merket.

Chanel er en evig fascinerende merkevare, fylt med kontroverser og verdenshistorie. I tillegg til sagaen om Gabrielle ‘Coco’ Chanel selv, er merket uløselig forbundet med designer og legende Karl Lagerfeld. Han er tema for årets utstilling ved The Costume Institute ved The Metropolitan Museum i New York, og med det - også tema for årets største mote-event Met Galaen, som alltid arrangeres første helgen i mai.

Vi snakker om alt dette om mye mer - hør den!

Mugler og Casey Cadwaller x H&M

Den aller første designkolleksjonen til H&M var faktisk med salige Karl Lagerfeld tilbake i 2004.

H&Ms nye designsamarbeid er den første ut av en ny generasjon moteskapere; med nye holdninger til mote og hvem den er for. Mugler - grunnlagt av avdøde Thierry Mugler - er mest kjent for en teatralsk og hyperfeminin estetikk. Den passer som hånd i gjennomsiktig hanske til Casey Cadwaller, designeren som har tatt over og kler opp modellene sine i bodysuits med åpne paneler, stramt, skarpt og nakent, preget av mangfold og en feiring av motekultur.

Mugler x H&M ble lansert 11. mai - vi tok turen til flaggskipet i Oslo for å sjekke temperaturen.

Les om det her.

Ull x gull

Foto: Joanna Piotrowska

Ellers er det mye å se frem til i ukene som kommer, foruten deilig vær - kanskje først og fremst åpningen av Oltre Terra. Historier om Ull, den første separatutstillingen ved moteavdelingen til vårt egen ‘Costume Institute’, satsingen på Samtidsmote ved Nasjonalmuseet.

Forma Fantasma tar plass i Lyshallen, kuratert av Hanne Eide. Duoen jobber interdisiplinært med tema som preger samtiden innen felt som mote, design, arkitektur og kunst - og retter nå blikket mot selve nasjonalskatten - ull som fenomen, så dette blir veldig spennende. En merkedag!

Utstillingen åpner 26. mai på Nasjonalmuseet.

Vi sees der!

X Ida

Del gjerne med en venn som du tror vil ha glede av dette innholdet
Ida Eritsland

Journalist i Tidens ånd

Hold deg oppdatert

Meld deg på mailinglisten vår, og få nyhetsbrev og invitasjoner til arrangementer og fester.