OM STIL Nyhetsbrev #4

Del

OM STIL Nyhetsbrev #4

Successions stilarv, våre nye designhåp og Paris-fokus på avstand: Per Spook forteller om byen på 70- og 80-tallet, mens Balenciaga gjorde sin siste visning til digital gatemote.

Del

Tekst Ida Eritsland

06.06.2023
Siobhan 'Shiv' Roy og en av hennes mange høyhalsede gensere. Foto: HBO

Succession-finale

Nå er det én uke siden det hele var over. Ikke siden Sex and The City har et TV-show skapt så mye blest om mote - eller ikke-mote, men stil. De skjulte kodene og den nedtonede auraen som bare sann rikdom kan skaffe (det finnes heldigvis flere måter å være rik på), men i dette tilfellet: Kalde, harde, arvede cash.

Jesse Armstrongs fire-sesongers familiekrønike, om den Murdochske Roy-familien og de fire søskenene som krangler om hvem som skal overta Waystar Royco etter patriarken Logan, har endret TV-landskapet på mange måter. At serien gjennom kostymedesignet skulle bli et av de viktigste stilfenomenene de siste årene, var noe ingen helt så komme. Nå er ‘stealth wealth’ og ‘quiet luxury’ etablerte begrep, og stilen har gått sin seiersgang på internett, sosiale medier og i motemagasinene parallelt med sesongene.

Nytt OM STIL nyhetsbrev! Foto: HBO

Helt siden sesong 2, da kostymedesigner Michelle Matland virkelig meldte seg på som karakterbygger, har vi fulgt subtile hint om Successions bane gjennom skarpe dresser, høyhalsere, særegne merker, tweed-capser, kjole, boblejakker og én overdimensjonert Burberry-veske.

Hva skjedde med Shiv da hun gikk i en ukledelig, litt for trang Ted Baker-kjole? (Hun senket guarden hjemme hos mamma, og fikk svi for det). Hvorfor er det så feil å få en Patek Philippe til 40-årsdagen av kjæresten din? (Fordi det viser at hun ikke kjenner deg)!

Ida Elise Eide Einarsdottir er moteredaktør i KK og har fulgt serien tett, skrevet flere saker om Succession og stilpåvirkningen det har hatt. Hun er med oss i episoden der vi virkelig graver oss ned i materien - så Succession-fans der ute; denne er for dere!

Hør episoden her.

Damer som diskuterer (i) Succession <3 Foto: HBO

Sommerslipp av studenter og talenter

Hvem er egentlig neste generasjon moteskapere å se opp for her til lands?

Motelandskapet er i stor endring, etablerte navn og moteskapere som pleide å dominere moteukene har tatt nye steg i karrieren og - spørsmålet er da: Hvem er Norges nye designstjerner?

For å gjøre deg opp en egen mening, ta turen til noen av visningene og presentasjonene som holdes ved landets fremste designskoler i disse dager.

Lørdag 10. juni kan du se KHiO-studentene kl 15 på nettopp Kunsthøyskolen og OsloMet-studentene kl 18 i Pilestredet 52.

Margaret Abeshu - vårt neste designhåp? Foto: Oslo Runway

Oslo Runway lanserte også nylig sin egen visningsplattform for unge talenter, Oslo Runway NEXT og en titt på dem viser noen av profilene som holder på å etablere seg som viktige navn. Først og fremst har vi kanskje Margaret Abeshu. Abeshu gikk ut fra KHIO ifjor og har allerede vunnet DS Fashion Talent Awards, i tillegg til å kuratere moteutstilling med Admir Batlak og på andre måter blitt sentral på den norske scenen. Følg med over sommeren - Oslo Runway arrangeres 14-19 august.

Per Spooks tid i Paris

Et annet høydepunkt denne uken er bokbad med Norges kanskje største klesdesigner gjennom tidene - og gammel KHIO-student (tidligere SKHS - Statens Kunst og Håndverksskole), nemlig Per Spook.

Han gjør en sjelden opptreden i forbindelse med lanseringen av sin nye bok, Samtale om livet til Hélène Martini - og den høres ut som noe å få med seg. Boka er et samlerobjekt gitt ut i begrenset opplag på et fransk forlag, og handler både om Per Spooks haute couture-kolleksjoner og livet til Hélène Martini, som han kledte opp og jobbet tett med.

Klassisk Spook-kreasjon fra 1981. Foto: Nasjonalmuseet

Museet skriver at Hélène Martini var en polskfødt, fransk eksotisk danser som ble en profilert nattklubbeier i Paris. Martini drev blant annet nattklubben Pigalle, og satt opp show med legender som Edith Piaf og Josephine Baker, skriver Klassekampen i et intervju med Spook.

Han er eneste nordmann som har drevet sitt eget Haute Couture-hus i byen, etablert i 1977, og som har vunnet fransk motes høyeste utmerkelser, Gullsynålen og Gullfingerbølet. Før han etablerte Per Spook som motehus var han sjefdesigner hos Louis Feraud, og hadde bakgrunn fra både Christian Dior og Yves Saint Laurent. Han var tema for en stor retrospektiv ved Museet for Samtidskunst i 2006, en utrolig flott utstilling, og et innblikk i Spooks eget blikk på Paris-tiden er helt unik norsk motehistorie. Do not miss!

Det er International Library of Fashion Research som sammen med Nasjonalmuseet inviterer til samtale om det glade 1970- og 80-tallet. Førstkommende fredag 9. juni klokken 18:00, begrenset antall plasser.

Paris idag

Balenciaga lanserte nylig sin vårkolleksjon for 2024, digitalt, en film spilt inn på gaten foran haute couture-studioet på Avenue George V i Paris. Den andre kolleksjonen siden skandalen er fortsatt nedtonet, været i kortfilmen skifter fra sol til regn og plaggene er gjenkjennelige i stil og silhuett. Absolutt ingen krumspring akkurat nå.

Balenciaga Spring 24 Foto: Balenciaga

Mange spekulerer i om merket klarer å hente seg inn etter skandalen i fjor og ikke minst hvordan det vil skje - de hadde for eksempel massiv backing på Cannes-festivalen, skriver Vanessa Friedman i The New York Times. Uansett hvordan det går til blir det en case for lærebøkene.

Selve kolleksjonen det ble så mye blest om - Balenciaga Objects - skrev vi faktisk en sak om, før det smalt. Kontroversen kom med, men saken handlet egentlig om prosjektet i seg selv. Les den her. Interessant nok gjorde de akkurat som kunstner Agatha Wara etterspurte - og slapp mønsteret til en av sine klassiske dressjakker fritt til nedlasting før siste kolleksjon. Kanskje de også leser Tidens Ånd?

Takk for at du leser nyhetsbrev! Og hører på pod!

Til neste gang ,

X Ida

Ida Eritsland

Journalist i Tidens ånd

Hold deg oppdatert

Meld deg på mailinglisten vår, og få nyhetsbrev og invitasjoner til arrangementer og fester.