Barnelek i krisetid

Del

Kommentar

Barnelek i krisetid

Det er vanskelig å se Dagbladets nye nettprogram «Nødt eller sannhet» som noe annet enn enda et undergangstegn, skriver Ludvig Furu.

Del

Tekst Ludvig Furu

10.02.2023
Foto: John Andresen/Aller Media

Veien til helvete er brolagt med superheltfilmer på kino, Maskorama på TV, lip syncing på telefonen, følelsesutbrudd i avisen, bordtennisbord på jobb, fornøyelsesparker i ferien, brus i munnen, hurtigmat i magen, artige t-skjorter på overkroppen og sneakers på føttene. I møte med en uoversiktlig verden opprettholdt av usynlige maktstrukturer og tilsynelatende uoverkommelige, globale problemer, er menneskets forsvarsmekanisme nummer én å legge seg ned på alle fire, krype tilbake til sprinkelsenga og se opp på de fargerike ranglene som dingler høyt der oppe.

Noen av trendene er mer åpenbare enn andre. Setningene våre blir kortere og politiske debatter mer vulgære. Gentrifiseringsvirksomheten Askeladden & Co. har ekspandert med et lekeslott for voksne i det en gang ærverdige Bogstadveien, omtrent uten kritikk. Virale matoppskrifter kommer oftere fra narsissister som leker med mat, enn profesjonelle kokker.

Bli Tidens ånd-abonnent

Tidens ånd er en kulturavis for deg som er opptatt av hvordan kulturen er, bør være og ikke være. Akkurat slik som oss.