Luke 19: Drømmen om den definitive vikingfilmen som brast

Del

Julekalender

Luke 19: Drømmen om den definitive vikingfilmen som brast

2022 var året vi ble snytt for den troverdige, oppslukende vikingfilmen vi har lengtet etter. Hvorfor lager vi ikke vår egen?

Del

Tekst Ludvig Furu

19.12.2022

Hvorfor overlater vi oppgaven om å ivareta kulturarven vår til Hollywood? Spørsmålet dukker opp i hodet mitt hver gang jeg ser en amerikansk viking-produksjon ankomme strømmetjenestene, der vikingene er kledd i avanserte haute couture-klesdrakter, har sidecuts, avanserte fletter, tatoveringer, black metal-sminke, omhyggelig utformede muskler og velfrisert skjegg.

Kort sagt har vikingfilmen for lengst blitt en levende undersjanger, definert av sin forskrudde oppfatning av fortiden. Neoviking-estetikken er ofte minst like nærliggende Game of Thrones som Edda-diktene, der noen av fortellingene også bruker leflingen med fantasyelementer som kreativt verktøy, som Netflix-serien Ragnarok. NRK-serien Vikingane er kanskje det mest suksessrike forsøket på å sette vårt merke på skjerm-vikingtiden, en humorserie der den anakronistiske avstanden mellom oss og dem er brønnen vitsene dras opp fra.

Bli Tidens ånd-abonnent

Tidens ånd er en kulturavis for deg som er opptatt av hvordan kulturen er, bør være og ikke være. Akkurat slik som oss.