Rim, rytme, algoritme

Del

Musikk

Rim, rytme, algoritme

Suksessen til rapper Central Cee viser algoritmenes påvirkning på kulturen.

Del

Tekst Atle Sandvand

26.11.2022
Linja «How can I be homophobic, my bitch is gay» er kanskje årets mest siterte raplinje. Det sier noe om algoritmenes påvirkning på kulturen, skriver Atle Sandvand. (Foto: Aldara Zarraoa / Getty)

Liv Køltzow skrev på 90-tallet om en kvinnelig lege som leste aviser med bismak. For henne føltes det som om avisene skrev for en verden som alltid stod i akutt fare for å kjede seg ihjel. Spol frem til 2022 og det er det sånn med alt. Kanskje fremfor alt i den tiktok-ifiserte populærkulturen. Og hiphopen er en slags fanebærer.

«How can I be homophobic? My bitch is gay». Kanskje er det den mest ikoniske linja fra en raplåt i 2022. Den er hentet fra Central Cees låt «Doja», en siklende låt hvor rapperen fantaserer om å ligge med den kvinnelige rapperen Doja Cat. Linja er perfekt dust, virker skreddersydd for tiktoksnutter og soundbites på sosiale medier. En britisk venn av meg sa, etter å ha fått på hjernen: «It sounds like he’s tryna prove something, but, like, what?». Han grubla en stund og konkluderte, «Its a bar, to be fair.»

Bli Tidens ånd-abonnent

Tidens ånd er en kulturavis for deg som er opptatt av hvordan kulturen er, bør være og ikke være. Akkurat slik som oss.