Sight and Sound har kåret en ny, verdens beste film. – Jeg er overrasket

Del

Film/TV

Sight and Sound har kåret en ny, verdens beste film. – Jeg er overrasket

Det britiske filmmagasinet har på ny kåret verdens ti beste filmer gjennom tidene. Denne gangen er det over dobbelt så mange kritikere som har fått muligheten til å stemme. – Kvinnelige filmskapere har fått en plass i kanon, sier professor i filmvitenskap Anne Gjelsvik.

Del

Tekst Ludvig Furu

02.12.2022
Bilde: Sight and Sound / Facebook

Rangering av filmer har lenge vært sentralt i måten man snakker om film på. Listeformatets popularitet har bare økt i forbindelse med internett, spredningen av det buzzfeedske listickle-formatet og sider som IMDb og Letterboxd. Men én liste er fortsatt viktigere enn alle de andre.

Bare én gang hvert tiende år sanker det britiske filmmagasinet Sight and Sound inn stemmer fra filmkritikere verden over, for å lage en mest mulig definitiv liste over verdens ti beste filmer. Underlagt det britiske filminstituttet BFI, er magasinet i årevis blitt lest med troverdighet på høyde med franske Cahiers du cinéma. Det har rangert «The Greatest Films of All Time» siden 1952. Filmkritiker Roger Ebert omtalte i sin levetid lista som «den soleklart mest respekterte av de utallige listene over beste filmer. Den eneste de fleste seriøse filmfolk tar på alvor.»

Bli Tidens ånd-abonnent

Tidens ånd er en kulturavis for deg som er opptatt av hvordan kulturen er, bør være og ikke være. Akkurat slik som oss.