Søplete analyse

Del

Musikk

Søplete analyse

Det legendariske oslobandet Anal Babes’ historie er samlet i en LP-boks. Om du ikke har hørt om Anal Babes, kjenner du kanskje til noen av de andre bandene medlemmene har vært med i.

Del

Tekst Audun Vinger

23.11.2022
Oslobandet Anal Babes' kunstneriske ettermæle er nå samlet på boksen «People Are Garbage» (Foto: Morten Andersen / HÆRVERK INDUSTRIER · ANALBOX © 2022 Anal Babes Ⓟ 2022 Hærverk Industrier)

Når heftige uttrykk og kaotiske hendelser får noen år på baken, blir det utroligste godtatt som «kunst» eller et viktig sosialt historisk fenomen. Så også med punkrockbandet Anal Babes sjokkerende produksjon og provoserende konserter? Det finnes uansett ikke mange, om noen, band i dag som kan nærme seg den illeluktende auraen de utsondret i sin storhetstid på begynnelsen av 90-tallet. Samtidig var det unektelig et preg av antipatisk oslohipster (av den gamle typen) over dem. Populære blant flere kjønn. En følelse av at det var akkurat dét bandet som virkelig gjaldt i alternative Oslo der og da.

Karriereambisjoner og liknende, som samtlige band er belemret med i dag, var det forsvinnende lite av. Like lite som det var klær på bandmedlemmene mens de opptrådte. Noen ganger bare med Nugatti i analåpningene som kostyme. Bandets tekster og outrerte konsepter er neppe gangbar mynt i dag, men med en kuratorisk avstand er det mer akseptabelt. Kanskje. Nå er uansett deres kunstneriske ettermæle samlet på boksen People Are Garbage utgitt av Hærverk Industrier. Coverlåtene «Be Forwarned» (Macabre) og «No Limit» (Two Unlimited) er fjernet fra boksens innhold, på grunn av «inferior musical value». Noen vil sikkert si at mye av det som slapp gjennom nåløyet også er av temmelig semmer kvalitet. Men sånn skal det være. Den skarpe gitarlyden, den overstyrte vokalen og det karakteristiske groovet er som sursøt musikk i andres ører.

Bli Tidens ånd-abonnent

Tidens ånd er en kulturavis for deg som er opptatt av hvordan kulturen er, bør være og ikke være. Akkurat slik som oss.